Očekuje nas još jedna ‘Kvarterska zimnica’, marinada od zime, akcija i šetnji!

34

I ovog vikenda, u subotu 4. prosinca, platforma za razvoj zajednice Mjesni odbor Hartera nastavlja s kontinuiranim programom “Kvarterska zimnica” koji će do polovice prosinca kombinirati aktivnosti raznih formata, sve u zoni Hartere, Vodovodne i Ružićeve ulice u Rijeci. Pozivaju na različite tipske šetnje, kreativne i vrtlarske radionice, te završnu fazu izrade prvog susjedskog kompostera.

Subota kreće u 10 sati s platoa ispred Hotela “Continental”, angažiranom vođenom šetnom pod nazivom “Fali…”.  Vodi ju Sekcija mladih Društva arhitekata Rijeka koja šetačima pomaže u mapiraju problema i uočavanju potencijala Školjića, Vodovodne i Ružićeve ulice te Hartere.

U 10 sati u tzv. Džepnom parku pri kraju Vodovodne ulice počinje akcija čišćenja, i to – cijelog poteza Vodovodne ulice.

U isto vrijeme, u Vodovodnoj kod kućnog broja 37, kreće radionica Urbano vrtlarstvo. Tranzicijska inicijativa polaznike će podučavati o vještinama urbanog vrtlarenja, na konkretnom primjeru.

U 10 sati u Džepnom parku pri kraju Vodovodne počinje i zadnja sesija radioničkog ciklusa u kojem se učilo izraditi tzv. susjedski komposter. Također ga vodi Tranzicijska inicijativa Rijeka koja uči graditi rotacijski komposter, podučava o načinima njegova korištenja i traži mu savršeno mjesto u zoni akcije.

U 10 sati u prostorima Mjesnog odbora Školjić (Ružićeva 14) otpočinje i radionica Borići. Organizira ju kreativni brand i istoimeni dućan “Modista” iz Ružićeve ulice, a donosi znanja o izradi ukrasnog bora od materijala iz prirode i pogodna za sve uzraste. 

U 15 sati s platoa ispred Hotela “Continental” kreće i druga vođena šetnja u danu, ovog puta pod vodstvom povjesničara umjetnosti Marka Smoljana i na temu vode i grada. Smoljan vodi u šarmantnu šetnju koja kreće s “Konta” i obilazi vode koje protječu centrom našeg grada. Po putu će se mnogo govoriti o povijesti, ali i razmišljati i maštati o budućnosti lokaliteta obuhvaćenih šetnjom.

U programu “Kvarterska zimnica” sudjeluju brojne riječke udruge, inicijative i pojedinci/ke: Skateboard klub Primo, Tranzicijska inicijativa Rijeka, Caffe bar Skradin, Radio Roža, udruga Ri Rock, Kvart za 5, Udruga LFF, umjetnica Tanja Blašković, povjesničar umjetnosti Marko Smoljan, novinar Davor Mandić, Akademija primijenjenih umjetnosti u Rijeci, Torpedo Runners, Urban Hartera Climbing Crew, Udruga Dren, udruga Spasimo Ričinu, Planinarsko društvo Kamenjak, Društvo arhitekata Rijeka, Volonteri u kulturi HKD-a na Sušaku, kreativni brand Modista i mnogi drugi.

Organizatori su platforma za razvoj zajednice MO Hartera i udruga Urbani separe, u suradnji i pod pokroviteljstvom Goethe-Instituta Kroatien.

Iako se programi održavaju na otvorenom, sve se sudionike poziva na pridržavanje važećih epidemioloških mjera!

U slučaju slabije kiše, aktivnosti se izvode po planu, a u slučaju jačeg pljuska – poželjno je da se dolazak najavi mailom, kako bi se sudionici upoznali s alternativnim lokacijama i planom, i to na: mohartera@gmail.com.

L.B.

Komentari