Novogodišnji koncerti u „Zajcu“: Svi na valcer!

167
valentin egel
Foto: Dražen Šokčević

Pred sam kraj godine u riječkom HNK Ivana pl. Zajca na programu su tradicionalni novogodišnji gala koncerti za koje se uvijek traži ulaznica više, i to u srijedu, četvrtak i petak odnosno 27., 28. i 29. prosinca s početkom u 20 sati, dok su u subotu 30. prosinca na programu dvije izvedbe, u 12 i 20 sati.

Riječki simfonijski orkestar i njihov šef dirigent, maestro Valentin Egel nazivom koncerta „Svi na valcer!“ pozivaju na koncerte, ali i najavljuju njihov atraktivan program.

„Odabrali smo valcer koji donosi slavljeničko ozračje. Ali pored Johanna Straussa Ml., ove godine izvodimo i Lehára, a među valcerima se skriva i jedan poseban vrhunac: valceri iz „Kavalira s ružom“, koji nam otkrivaju ljubav Richarda Straussa prema bečkom valceru. Međutim, nismo stali isključivo na bečkom valceru, već donosimo i Čajkovskog, kao i druge plesne forme ostalih skladatelja”, kaže maestro Egel.

Svi na valcer!
Foto: Dražen Šokčević


Sva djela na programu i danas zrače svježinom te neobičnom ljepotom melodije, a u svečanom blagdanskom ozračju bude veselje te uz izniman glazbeni užitak donose vatromet radosti i vedrine.

Na koncertima će  nastupiti i poseban gost, višestruko nagrađivani, tek dvanaestogodišnji, a već pravi virtuoz na violončelu Petar Đula Vrbanić, a predstavit će se kao solist u izvedbi skladbe „Allegro appassionato“ Camillea Saint-Saënsa.

Danas tradicionalni, novogodišnji koncert prvi put se našao na repertoaru riječkog HNK-a 30. prosinca 1982. Ubrzo je koncert u posebno svečanom blagdanskom ozračju, uz zvuke elegantnih valcera i šarmantnih polki, postao najpopularniji i najposjećeniji kazališni program, a zbog sve većeg zanimanja publike i broj izvedbi se godinama povećavao. Ove godine na programu je pet izvedbi.

Komentari