Mozartov “Figarov pir” u Zajcu – Vrlog spletki, strasti, ljubomore koji jednako snažno zahvaća likove i publiku!

33
Anamarija Knego, Ingrid Haller, Morana Pleše, Iva Krušić Foto: Dražen Šokčević

Mozartova opera „Figarov pir“ pod dirigentskim vodstvom maestra Stefana Rabaglie, u režiji Eve Buchmann premijerno će biti izvedena 30. ožujka u HNK Ivana pl. Zajca, s početkom u 18 sati. Djelo je nastalo u koprodukciji s Piccolo Festival del Friuli Venezia Giulia iz Italije i nizozemskim Punto Arte.

Ovo tek naizgled lagano, no za izvođače silno zahtjevno Mozartovo djelo na današnjoj su konferenciji za novinare predstavili intendant HNK Ivana pl. Zajca Marin Blažević, ravnatelj Opere Petar Kovačić, maestro Stefano Rabaglia, redateljica Eva Buchmann, izvođači Ingrid Haller, Anamarija Knego i Dario Bercich.

presica

U ime INA-e, generalnog sponzora operne premijere na konferenciji je sudjelovao i Erkki Ranta, direktor INA-Rafinarije nafte Rijeka.

Ovo je naša druga međunarodna koprodukcija, kazao je intendant Blažević dodavši kako je riječ o projektu koji ujedno naznačuje smjernice riječkog kazališta. Zahvalio je maestru Rabagliu, redateljici Buchmann i svim izvođačima na predanosti i strpljenju u pripremi ovog veličanstvenog djela.

mozart
Eva Buchmann i Stefano Rabaglia
Foto: Dražen Šokčević

„Redateljica Eva Buchmann postavila je ovu predstavu u Italiji 10. srpnja prošle godine. U Rijeci će publika imati priliku vidjeti verziju s posve novom podjelom i dorađenom režijom. Ono što se posebno ističe su redateljičino strpljenje i fokus na detaljima. Tekst je razložen u mizanscenu, u sitnim glumačkim interakcijama, gotovo da ne morate razumjeti jezik. Riječ je o minucioznom radu redateljice koja je razvila veliki smisao za detalj, nešto što smo imali prilike vidjeti primjerice u režijama velikog Fabrizia Melana”, kazao je Blažević. U svom se obraćanju zahvalio Ini na desetogodišnjoj vjernosti te sponzoriranju svih programa, izrazivši nadu da će tako ostati i ubuduće.

“Maestro Stefano Rabaglia radio je s riječkim orkestrom za kojeg sada možemo reći da je najbolji u regiji, svakim novim projektom dokazuju svoj rast”, istakao je Blažević. Izrazio je veliko zadovoljstvo ponovnom suradnjom Ingrid Haller s Operom, ovoga puta u ulozi  grofice Rosina Amavive. Riječi hvale i divljenja uputio je Anamariji Knego i Dariu Bericihu. 

Dario Bercich, Anamarija Knego
Dario Bercich, Anamarija Knego
Foto: Dražen Šokčević

“U ulozi Susanne je Anamarija Knego koja je u protekle četiri sezone izvela fascinatan niz zahtjevnih uloga i postala sjajna sopranistica, među najboljima u Hrvatskoj, odmah nakon nacionalne prvakinje Kristine Kola. Dario Bericih jedan je od ponajboljih komičara u našem opernom ansamblu. Osim što je izvrstan pjevač, komičar i glumac, pozornicom se kreće nevjerojatnom lakoćom i posebnim smislom za pučko-autoironično komično donošenje lika, kazao je Blažević zaključivši kako nas očekuje zabavna predstava.

Poznate arije, komični zaplet i pregršt neočekivanih dramatskih obrata čine Mozartov „Figarov pir“ jednim od najizvođenijih. Suvremenost i univerzalnost ovog remek djela uvijek iznova oduševljava. Publika će u subotu uživati u spletkama, preplitanju strasti i ljubomore, pikanterijama, u komičnim i manje komičnim situacijama koje se mogu preslikati i na vrijeme koje živimo.

„Figarov pir“ je erotični univerzum u kojem se vodi klasna bitka, kazala je redateljica Buchmann koja se studiozno posvetila istančanoj karakterizaciji brojnih likova. Oni imaju svoju komičnu, ali i skrivenu, tamnu stranu, a sve je začinjeno Mozartovom briljantnom partiturom u kojoj njegov talent za glazbenu dramaturgiju dolazi najviše do izražaja.

U solističkoj podjeli publika će imati priliku čuti veliki broj naših solista, Ingrid Haller, Anamariju Knego, Ivanu Srbljan, Daria Bercicha, Slavka Sekulića, ali i renomirane goste.

Reprize Mozartove komične opere u četiri čina „Figarov pir” na programu su u srijedu 3. travnja u 19 sati, te 5. travnja u 19,30 sati.

 

Komentari