Kontrastnu prirodu vode pogledajte na premijeri predstave “Plamteća voda” u HNK Ivana pl. Zajca

132
Izvor: Grad Rijeka

Premijera predstave Plamteća voda programskog pravca Doba moći u programu Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture održat će se u dva navrata, u ponedjeljak, 27. srpnja i u četvrtak 30. srpnja 2020. godine, u 21.00 sati u HNK Ivana pl. Zajca.

Konferenciji za novinare su uz Mašu Kolar, direktoricu Riječkog baleta i direktoricu projekta Rijeka 2020 – EPK Irene Kregar Šegota, prisustvovali koreograf i dramaturg Andonis Foniadakis te članovi baletnog ansambla Marta Kanazir, Maria Matarranz, Svebor Zgurić i Nicola Prato. Intendant riječkog kazališta Marin Blažević nije bio u mogućnosti prisustvovati konferenciji.

Direktorica Riječkog baleta Maša Kolar istaknula je kako su posljednja dva mjeseca bila plodna za baletni ansambl unatoč otežanim okolnostima koje su nastupile zbog trenutačne epidemiološke situacije. Smatra kako je još od predstave Čipka, ansambl na vrhuncu svoje spremnosti koju će ponovno pokazati putem predstave Plamteća voda. Također, žao joj je što će se ova predstava gledateljima predstaviti samo dva puta, ali se nada da će zato svi u njoj uživati.

Andonis Foniadakis, koreograf predstave je zahvalio što je dobio priliku raditi u gradu koji je nositelj Europske prijestolnice kulture. Tvrdi kako je ovom predstavom dokazao da unatoč teškom stanju u kojoj se svijet umjetnosti nalazi, ona i dalje živi, te je ponosan što je pokazao život umjetnosti upravo u Rijeci, gradu kulture 2020. godine. Naglasio je kako su svi koji sudjeluju u projektu zajedničkim snagama postignuli uspjeh da on ne bude otkazan. Ovom predstavom simbolički želi prikazati unutarnji ljudski nemir koji odgovara stanju u kojem se društvo trenutno nalazi.

Plesači i plesačice baletnog ansambla su se složili kako im je velika čast raditi s koreografom kao što je Andonis i ne skrivaju nestrpljenje do trenutka kada će ponovno stati zajedno na pozornici. Također, tvrde kako je ovo bio jedan od izazovnijih projekata koji ih odredio i razvio kao plesače u fizičkom i psihičkom pogledu.

Direktorica Rijeke 2020 Irena Kregar Šegota je zahvalila i čestitala svima koji su radili i nisu odustali od projekta smatrajući kako je ova predstava vrhunac EPK godine.

Koreografija predstave Plamteća voda se fokusira na kontrastnu prirodu vode; na reakcije i adaptacije ljudskog tijela na njezinu prisutnost, ne zaboravljajući pritom na njezine emocionalne i sentimentalne utjecaje na ljudsku dušu. Stoga uz fizičke aspekte, interakciju između ljudskog tijela i vode, istražuje i metaforički aspekt vode. Voda koja teče može simbolizirati izazov, vitalnost, pobjedu, promjenu… i tu nastaje točka u kojoj se čovjek i voda i konceptualno i fizički stapaju, sjedinjuju i stvaraju bitno drukčiji doživljaj stvarnosti.

Andonis Foniadakis plesni je grčki umjetnik i koreograf koji je u svojoj bogatoj karijeri radio s imenima plesne umjetnosti kao što su Maurice Béjart i Saburo Teshigawara. Njegove koreografije izvode se na velikim europskim pozornicama, uključujući Cannes Dance Festival i Opéra de Lyon. Od 2016. ravnatelj je baleta Grčke nacionalne opere. Riječka publika upoznala ga je 2018. kada je oduševio svojom koreografijom na trampolinima tijekom baletne večeri 4 bolera koju je pripremio Balet HNK Ivana pl. Zajca. Karakteristično i prepoznatljivo za Andonisa Foniadakisa (GR), koreografija je stilski u okvirima modernog plesa utemeljenog na uporebi kompleksnih, iznimno dinamičnih pokreta s čestim i neočekivanim izmjenama težišta, smjera i tempa, te repeticijama koreografskih sekvenci u formama čija raznolikost odgovara ne/predvidivosti vode.

Komentari