#ženeujavnomprostoru podržale Ocasio-Cortez: “Ovdje sam jer moram pokazati roditeljima da me nisu odgajali da prihvaćam zlostavljanje od muškaraca”

124

Američka kongresnica Alexandria Ocasio-Cortez održala je govor u kojem je odbila ispriku svog kolege Teda Yohoa nakon što je navodno upotrijebio seksističku izjavu. Ocasio-Cortez, koja je često meta konzervativaca, rekla je da riječi pokazuju “obrazac” lošeg ponašanja muškaraca. Gospodin Yoho negira cijelu situaciju i pozvao je na uljudnost.

Što se zapravo dogodilo?

Ocasio-Cortez rekla je da je ušla u Kongres kako bi glasala kada su joj se približili Ted Yoho, kongresnik s Floride i kongresnik iz Teksasa Roger Williams dok su odlazili iz komore. Rekla je da ju je Yoho nazvao “odvratnom” što je također čuo jedan novinar. Incident je navodno povezan s komentarima ove zastupnice koji su bili usmjereni na to da su kriminalne radnje često povezane sa siromaštvom. Ocasio-Cortez, članica takozvanog odjela mladih žena-demokrata – rekla mu je da je “nepristojan”. Potom, dok je Yoho odlazio, novinari su čuli kako je Yoho Ocasio-Cortez nazvao “kučkom”. Ured Yohoa to je negirao, a umjesto toga rekao je da je uzvikivao “sranje” sebi dok je odlazio.

U strastvenom govoru u četvrtak, Ocasio-Cortez odbacila je ispriku Yoha, u kojem se ispričavao zbog “naglog načina razgovora” s njom i rekao da je “vrlo svjestan” svog jezika.

“Ne mogu se ispričati zbog svoje strasti ili zbog ljubavi prema svom Bogu, svojoj obitelji i svojoj zemlji”, kazala je Ocasio-Cortez. “Ovdje sam jer moram pokazati roditeljima da sam im kći i da me nisu odgajali da prihvaćam zlostavljanje od muškaraca. Kad to učinite bilo kojoj ženi, ono što je gospodin Yoho učinio meni, to je bilo davanje dopuštenja drugim muškarcima da to rade svojim kćerima. Koristeći taj jezik, pred novinarima je dao dozvolu da taj jezik koristi protiv svoje supruge, svojih kćeri, žena iz njegove zajednice, a ja sam tu da ustanem i kažem da to nije prihvatljivo.”

Ocasio-Cortez, najmlađa demokratkinja u Komori, govorila je o svom odgoju u New Yorku, gradu Bronxu i drugim razdobljima u svom životu, kada je osjetila zlostavljanje od muškaraca. “Želim biti jasna da komentari reprezentativca Yoha nisu bili duboko povređujući niti su me probadali”, dodala je. “Jer sam radila posao radničke klase. Čekala sam i vozila se podzemnom željeznicom. Šetala sam ulicama New Yorka. A ovakav jezik nije nov. Naišla sam na riječi koje je izgovorio gospodin Yoho i ljudi koji izgovaraju iste riječi kao i gospodin Yoho dok su me maltretirali u restoranima. Izbacivala sam muškarce iz barova koji su koristili jezik poput g. Yohoa. Ovo pitanje nije o jednom incidentu. To je kulturološko. Prihvaćanje nasilja i nasilnog jezika nad ženama, čitave strukture moći koje to podržavaju”.

Hrvatska nikako nije ostala imuna na ovaj incident. Na Twitteru se proširio #ženeujavnomprostoru, gdje su žene odlučile podijeliti vlastita iskustva kada su bile žrtve zlostavljanja od strane muškaraca.

Izvor: BBC

Komentari