Distancirano socijalni – U Galeriji SKC otvorena izložba fotografija članova Društva za istraživanje i potporu

225

Danas, 6. srpnja udruga Društvo za istraživanje i potporu Rijeka u Galeriji SKC otvorila je izložbu „Distancirano socijalni“ koju je ostvarila u suradnji s Akademijom primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci. Autorica fotografija na kojima se nalaze članovi DIP-a je volonterka i studentica Ivana Ivaničić.

Izložba je aktivnost iz komunikacijske kampanje za zagovaranje prava osoba s invaliditetom koju provodi DIP u okviru 3-godišnjeg programa „DIP-ov klub mladih – Priprema, pozor, radim!! kojeg financiraju Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, Primorsko-goranska županija i drugi donatori. Tisak fotografija financirao je Grad Rijeka.

„Važno je osvijestiti da osobe s invaliditetom žive među nama i trebaju našu podršku. Naši mladi članovi mladi su kao i svi ostali i imaju iste želje i potrebe. Žele se družiti, zaljubljivati, osnovati obitelj, izražavati se, naučiti neke nove stvari i vještine. Kroz naš program nudimo uslugu poludnevnog boravka i psihosocijalne podrške jer je to prema našem iskustvu provjeren način uključivanja osoba s invaliditetom u društvo. Kako bismo to i dalje mogli nastaviti raditi potrebna nam je pomoć čitave zajednice“, istaknula je prilikom otvorenja izložbe u ime DIP-a Marta Berčić.

Kako bi privukli pažnju javnosti i senzibilizirali donositelje odluka na obavezu pružanja podrške i skrbi ciljnoj skupini, ovom izložbom željelo se upoznati javnost s članovima DIP-a i njihovom mogućnostima, a ne preprekama. Time se stvara prilika za socijalnu interakciju i druženje.

Cilj izložbe je povećanje vidljivosti mladih s teškoćama i skretanje pažnje javnosti na njihovu svakodnevicu – želi se progovoriti o socijalnoj isključenosti, izoliranosti i stigmatizaciji osoba s invaliditetom – mladih s teškoćama u razvoju i psihosocijalnom funkcioniranju (autizam, intelektualne teškoće, ADHD i sl.). Njihove teškoće možda nisu odmah vidljive, ali nažalost upravo zbog njih oni postaju nevidljivi društvu.

Glavna svrha organizacije ove izložbe je prikupljanje novčanih sredstava za adaptaciju sanitarnih čvorova što je jedini preduvjet za dobivanje licence pružatelja socijalnih usluga Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, a sve s ciljem pokretanja nove kampanje za zagovaranje prava na dostojanstven život osoba s poteškoćama u razvoju i kako bi mogli pregovarati s donositeljima odluka o promjeni „Mreže pružatelja socijalnih usluga“ u skladu s potrebama građana.

Potporu organizaciji ove izložbe dao je i Grad Rijeka, a otvorenju je nazočio zamjenik riječkog gradonačelnika Goran Palčevski koji je istaknuo kako se kao liječnik svakodnevno susreće s osobama s invaliditetom i kako on ne bi rekao da su oni drugačiji, već kako su posebni. „Prema mojem iskustvu riječ je o osobama koje su posebne po svojoj toplini i iskrenoj emociji i bezrezervnom prihvaćanju drugih. Moram reći kako se divim roditeljima osoba s invaliditetom, oni su pravi heroji. Divim se također i volonterima kao što je Marta Berčić i njezini suradnici koji razvijaju programe skrbi o osobama s invaliditetom i to rade isključivo zbog vlastitih uvjerenja. Svi vi zaslužujete istinsko poštovanje jer ulažete svoje slobodno vrijeme, ali što je najbitnije svoje emocije kako biste poboljšali kvalitetu života osoba s invaliditetom i na tome vam čestitam“, rekao je Palčevski.

Program „DIP-ov klub mladih – Priprema, pozor, radim!“ financijski među ostalim podupire i Primorsko-goranska županija u čije je ime otvorenju izložbe prisustvovala pročelnica Upravnog odjela za socijalnu politiku i mlade Dragica Marač koja je svima čestitala na entuzijastičnom i predanom radu tijekom godina. „Raditi sa različitim skupinama, prevenirajući institucionalizaciju i raditi u zajednici je iznimno težak posao i velika odgovornost, ali i nešto što nas uči da je pravo bogatstvo života prihvaćati različitost i razbijati predrasude, osvijestiti da smo svi jedinstveni i da svi imamo jednaka pravo.“

Na izložbi, ali i dosadašnjem radu članovima DIP-a čestitala je i Tea Rubeša, savjetnica u Uredu pravobraniteljice za osobe s invaliditetom koja je istaknula kako će u Rijeci, nakon Osijeka i Splita uskoro s radom započeti Područni ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom koji će obuhvaćati Primorsko-goransku, Istarsku, Karlovačku i Ličko-senjsku županiju. „Otvaranje područnih ureda dio je strateških planova instituta pravobranitelja čiji je osnovni cilj zaštita ljudskih prava i interesa osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju na području Republike Hrvatske, unaprjeđivanje njihovog položaja u društvu, informiranje o njihovim pravima i zaštita njihovih interesa“, zaključila je Rubeša.

Društvo za istraživanje i potporu neprofitna je organizacija osnovana 2013. godine, a kroz program „DIP-ov klub mladih – Priprema, pozor, radim!“ provode poludnevni boravak koji je otvoren svakodnevno minimalno 6 sati na dan, a pružaju i socijalne usluge psihosocijalne podrške i savjetovanje članova i njihovih obitelji kao i članova Udruge osoba s intelektualnim teškoćama Srce Rijeka. Uspostavljen je mobilni tim za dvije udruge u čijim programima svakodnevno sudjeluje više od 50 osoba kojima treba skrb i podrška. Ostalih 60 članova obje udruge povremeno koriste razne socijalne usluge koje DIP pruža.

Izložba u Galeriji SKC ostaje otvorena do 16. srpnja i može se svakog dana osim nedjeljom posjetiti od 17 do 20 sati. Svi posjetitelji imaju priliku dati donaciju, a zauzvrat uzeti platnenu vrećicu ili hobotnicu punjenu lavandom napravljene od recikliranog tekstila, a riječ je o predmetima koje sami izrađuju članovi DIP-a.

dip izložba dip izložba dip izložba dip izložba dip izložba dip izložba dip izložba dip izložba

Komentari