Znanstvenici su razvili bateriju koja traje vječno

92

Vijek trajanja baterije je prigovor broj jedan kada su u pitanju pametni telefoni i prijenosna računala. Kao bežično društvo, sve više se čini da moramo biti vezani punjačima kako bismo uključili svoje uređaje. Znanstvenici istražuju bežično punjenje, a da su baterije bolje, morali bismo se manje brinuti.

Tim znanstvenika sa kalifornijskog sveučilišta Irvine razvio je bateriju temeljenu na nanowire koja se može puniti stotine tisuća puta. Razvoj podrazumijeva da ovu vrstu baterije neće trebati mijenjati, za razliku od standardnih analognih.

Novorazvijena baterija sastoji se od dijelova koji su tisućama puta tanji od ljudske kose, što omogućuje veću površinu prijenosa elektrona. Nanowire posjeduje nekoliko idealnih karakteristika za pohranu i prijenos električne energije. Jedina mana je to što nanowire baterije mogu biti izuzetno krhke i možda neće raditi dobro nakon ponovnog punjenja.

Nalazi objavljeni u časopisu Energy Letters Američkog kemijskog društva navode da su baterije izrađene od nanowirea mangan dioksida obloženih zlatom i učahurenih u gel sličan pleksiglasu. Ova konstrukcija omogućuje da baterije budu otporne na lomove zadržavajući njihova svojstva netaknutima.

Baterija napunjena 200.000 puta i nije izgubila kapacitet

Glavna autorica studije, Mya Le Thai, napunila je bateriju 200.000 puta bez gubitka kapaciteta.

Viši autor i predsjedavajući UCI-jeva odjela za kemiju, Reginald Penner, rekao je: “Mya se igrala i cijelu je ovu stvar premazala vrlo tankim slojem gela i počela je puniti. Otkrila je da samo pomoću ovog gela može puniti bateriju stotinama tisuća puta bez gubitka kapaciteta. To je bilo ludo, jer te stvari obično umiru na dramatičan način nakon najviše 5000 ili 6000 ili 7000 ciklusa.”

Znanstvenici procjenjuju da zahvaljujući kombinaciji gel elektrolita PMMA (nalik na pleksiglas) i magnezijevog oksida, nanowire zadržavaju svoju fleksibilnost i strukturu bez pucanja i time produžuju svoj vijek trajanja.

Thai je izjavio: “Obložena elektroda puno bolje drži svoj oblik, što je čini pouzdanijom opcijom. Ovo istraživanje dokazuje da baterijska elektroda temeljena na nanowire može imati dug životni vijek i da ove vrste baterija možemo pretvoriti u stvarnost.”

Izvor: IFL Science

L.B.

Komentari