Slaven Tolj: “Žao mi je što je uništen Kožarićev rad…osuđujem besmislenu destrukciju”!

109
Foto/Facebook Riječka enciklopedia - Fluminensia

Ravnatelj Muzeja moderne i suvremene umjetnosti, Slaven Tolj izrazio je žaljene zbog uništenja umjetničkog rada Stog sijena, Ivana Kožarića na Trgu 128. brigade Hrvatske vojske u Rijeci.

Žao mi je što je uništen Kožarićev rad.  Izazivao je polemike i rasprave od trenutka postavljanja i dobro je da umjetnost izaziva pažnju i otvara diskusiju.

Ali nije dobro kad se umjetničke instalacije uništavaju. 

Ovaj je rad bio dio programske cjeline Doba moći i njegov je smisao bio pobuditi pažnju, simbolizirati odnos ruralno-urbano, propitati spremnost urbane Rijeke na toleranciju prema neočekivanoj ruralnoj pojavi usred grada. I komentari koji su se pojavili, rasprave koje je instalacija potakla bile su dobre, kritične, zanimljive, ozbiljne, pa i duhovite. 

No, kratko su trajale jer očito je netko imao posve destruktivnu motivaciju i osjećao krajnju netrpeljivost prema stogu sijena u gradu. U najmanju ruku je neobično vidjeti, da ne kažem zastrašujuće, do koje mjere rušilačka energija može biti moćna.

Teme koje će u programskom pravcu Doba moći donijeti i otvarati projekt Europske prijestolnice kulture bit će nam ogledalo za suočavanje ne samo s prošlošću, nego i sa suvremenošću koju živimo. Ovo je, nažalost, jedan od takvih trenutaka.

Uvjeren sam da je svima koji su o ovom Kožarićevom radu proteklih dana govorili iz bilo koje pozicije, ovaj čin uništenja skulpture gorak. 

I zato osuđujem ovo krajnje uništavanje i besmislenu destrukciju.

U kontaktu smo s obitelji Ivana Kožarića koja je također zaprepaštena uništavanjem instalacije. Ivan Kožarić je umjetnik koji ima 98 godina i iz poštovanja prema njegovoj umjetničkoj veličini potrudit ćemo se ovu instalaciju iznova postaviti“, priopćio je Slaven Tolj, ravnatelj MMSU.

 

Komentari