Razarajući potres uzdrmao Aljasku – Izdano je upozorenje za tsunami

60

Dijelovi Aljaske su pod upozorenjem od tsunamija nakon što je potres magnitude 8,2 po Richteru uzdrmao ovo mjesto.

Epicentar potresa bio je na 91 kilometar istočno jugoistočno od Perryvillea na Aljasci, a dogodio se oko 22:15 sati po lokalnom vremenu. Dogodila su se i najmanje dva snažna potresa, uključujući onaj magnitude 6,2 i magnitude 5,6 po Richteru, izvješćuje USGS.

Upozorenje na tsunami izdano je za određene dijelove države, prema američkom Nacionalnom centru za upozorenje na tsunami. Ti dijelovi uključuju Južnu Aljasku i poluotok Aljasku, od ulaza Hinchinbrook, (90 milja istočno od Sewarda) do prijevoja Unimak, za Aleutska ostrva, od prijevoja Unimak (80 milja sjeveroistočno od Unalaske), do prijevoja Samalga, Aljaska, 30 milja jugozapadno od Nikolskog.

Policija u Kodiaku, najvećem gradu na otoku Kodiak, savjetovala je stanovnike da se presele na visoko, dodajući da je srednja škola otvorena kao mjesto evakuacije.
Kodiak je blizu sjeverozapadnog vrha otoka Kodiak, koji je najveći otok na Aljasci i drugi po veličini otok u SAD-u. Za Havaje je izdano upozorenje za tsunami, ali je kasnije otkazan.

Izvor: CNN

Komentari