Prvi put ikada, majka i kćer zajedno su otišle u svemir

324

Koja je vaša aktivnost povezivanja majke i kćeri? Kupovina, dan na plaži, planinarenje ili ručak tipični su primjeri kvalitetnog obiteljskog vremena. Neki bi to mogli podići na višu razinu slatkim fotografiranjem ili putovanjem u inozemstvo. Međutim, jedan par majka-kći hrabro ide tamo gdje još nitko nije išao: u svemir. Nakon što je osvojila putovanje Virgin Galacticovim letom Galactic 02, Anastatia Mayers — 18-godišnja studentica na Sveučilištu u Aberdeenu — povela je svoju majku Keishu Schahaff u avanturu koju njih dvije nikada neće zaboraviti, rušeći pritom neke granice.

Tinejdžerka iz Antigve odlučila je studirati na škotskom sveučilištu daleko od kuće, no ta je odluka završila s iznenađujućim pogodnostima. Dok je letjela Virgin Atlanticom iz Antigve za London, primijetila je oglas za besplatno mjesto na letu Virgin Galactica. “Ispunila sam ovu nagradnu igru i onda odjednom, nekoliko mjeseci kasnije dobivam prepiske u kojima piše da sam među 20 najboljih finalista, zatim među pet najboljih da bi na kraju pobijedila”, rekla je za BBC. “Odjednom, tko mi ulazi u dvorište? Richard Branson. Cijeli tim je jednostavno uletio u moju kuću govoreći ‘Ti si pobjednik, ideš u svemir’.”

U lipnju 2023., počela su komercijalno prodavana putovanja u svemir i dostizala su skupe cijene od 450.000 dolara. No iskustvo bi mami i kćeri moglo biti dragocjenije od novca. Anastatia je postala druga najmlađa osoba u svemiru 10. kolovoza 2023., kada su ona i njezina majka lansirane u suborbitalni svemir na visinu od oko gotovo 53 milje. One su također prvi duo majka-kći koji je dosegao te visine. Keisha je za BBC rekla: “Za mene i moju kćer zajedno, to je više od ostvarenja sna. Ovo je moje dijete, volim je svim srcem i znati da oboje dijelimo isti cilj, isti san, to je super.”

U istom letu bio je i britanski olimpijac Jon Goodwin, sada prvi olimpijac koji je odletio u svemir. Video zapisi s putovanja pokazuju putnike kako lebde u uvjetima niske gravitacije i gledaju u Zemlju s velike visine. Anastasia im se pridružila u gledanju Zemlje dok je na ruci nosila zastave Škotske i Antigve. Čak i nakon što su se putnici sat vremena kasnije vratili na Zemlju, Anastasiji i njezinoj majci sigurno će zauvijek ostati u sjećanju na ovo putovanje. Svakako, vjerojatno će studiju filozofije i fizike dati novu, jedinstvenu perspektivu na njezin studij.

Izvor: My Modern Met

Komentari