Povijesni petak u borbi za jednakost spolova

Petak 26.lipnja 2015. ostati će zabilježen u povijesti zbog fantastičnog poteza američkog Vrhovnog suda.

92

Dok se mi u svom malom svemiru još uvijek borimo s avetinjama prošlosti za koje realno više nikoga ne bi trebalo biti briga (osim u onom “da-se-ne- zaboravi-povijesno-udžbeničkom” smislu), dok se bavimo hortikulturalnim uređenjem travnjaka u neofašističkom stilu, dok napadamo vodstva kulturnih ustanova jer su se usudili javno reći, pače pročitati, ono što su im hrabri anonimusi (jer naravno da su oni najhrabriji uvijek anonimni) mjesecima pisali po raznim društvenim i inim mrežama, dok definiramo i redefiniramo instituciju braka onako kako to odgovara onima koji bi vjerojatno angažirali one hortikulturiste s vrha teksta da im urede vrt…

…dok se kod nas dešava sve to, ona grozna, kapitalistička, beskrupulozna Amerika legalizirala je istospolne brakove u cijeloj naciji… I to su učinili presudom Vrhovnog suda.

Nemojte me krivo shvatiti, nitko ovdje ne hvali SAD. I da, oni imaju ozbiljnih problema zbog kojih nikako ne mogu biti proglašeni rajem na zemlji (kako se mi često zovemo), rasizam, pokušaji kontrole svijeta uplitanjem u sve živo, itd., itd…

Onaj koji je bez grijeha nek baci prvi kamen…mislim da to tako ide…

Samo dvije godine nakon što je odlučio da brak nije rezerviran isključivo za heteroseksualne parove, američki je Vrhovni sud presudio da 14 američkih saveznih država koje danas odbijaju sklopiti brak dviju osoba istog spola mora ne samo vjenčati ih, nego i priznati njihov brak ako je sklopljen drugdje.

U ime ravnopravnosti svih građana pred zakonom, “14. amandmanom zahtijeva se od savezne države da sklopi brak između dvije osobe istog spola”, napisao je sudac Anthony Kennedy govoreći u ime većine sudaca.

“Pravo na brak je temeljno pravo. Gay osobe koje se žele vjenčati ne bi trebali biti osuđene na život u samoći, isključeni iz jedne od najstarijih civilizacijskih institucija. Ustav im jamči to pravo”, napisao je Kennedy.

Konzervativni sudac dodao je svoj glas onima četiriju progresivnih sudaca Vrhovnog suda kako bi se homoseksualcima i lezbijkama omogućilo da se vjenčaju u svim dijelovima SAD-a.

Predsjednik suda John Roberts bio je protiv kao i preostala trojica konzervativaca.

“Petoro sudaca zaključilo je tu raspravu i svoju viziju braka pretvorilo u ustavni zakon”, napisao je Roberts u svom mišljenju.

Američki predsjednik Barack Obama ocijenio je da je odluka Vrhovnog suda o legalizaciji homoseksualnih brakova u čitavom SAD-u “veliki korak” prema ravnopravnosti.

I tako dok mi idemo svakim danom sve više nazad, neki ipak, unatoč svemu, idu naprijed. Koja će katarza, i kakva, trebati našem društvu da napokon shvati da izraz “živi i pusti druge da žive” ima smisla, i da nije samo prazna fraza ne znam. Optimistično mislim da će se to ipak kad tad desiti.
Za korak naprijed onda, ili bar okretanje u pravom smjeru!

Živili!

Emira Brkić

Komentari