NASA kaže da ovaj asteroid ima ‘male’ šanse da pokvari Valentinovo 2046.

85
asteroid

Prema riječima stručnjaka, novouočeni asteroid nazvan 2023 DW je onaj na koji treba paziti. Asteroid, promjera gotovo 50 metara, ima male šanse udariti u Zemlju 14. veljače 2046. godine.

Doduše, NASA trenutno ocjenjuje tu šansu “vrlo malom”, a ESA oko 1 prema 625 (ili 0,16 posto). Slobodni ste protumačiti i odgovoriti na te izglede kako želite, ali još se nećemo preseliti u podzemni bunker.

Asteroid je rangiran kao 1 na Torino ljestvici koja se koristi za procjenu ovih objekata, tako da je tek malo iznad nule i daleko od najviše ocjene od 10. Morao bi dosegnuti razinu 3 da bi imao 1 posto šanse za lokalizirano uništenje, i to je daleko od katastrofalne sigurnosti koja prijeti ljudskoj civilizaciji razine 10.

Usporedbe radi, asteroid slične veličine izazvao je Tunguski događaj 1908. Taj je asteroid eksplodirao prije nego što je udario o tlo, ali je sravnio oko 80 milijuna stabala na području od 2150 četvornih kilometara. To je područje veliko gotovo kao Cape Town, iako je pogođeno područje u to vrijeme bilo uglavnom nenaseljeno.

Međutim, usporedbe je vrlo teško napraviti

Učinci svakog potencijalnog udara ovisit će o čimbenicima kao što su brzina asteroida, kut udarca i sastav samog asteroida, koji su u ovom trenutku svi nepoznati.

Ono što znamo je da je 2023 DW trenutno udaljen od Zemlje nekih 0,14 astronomskih jedinica (AJ), što je grubi ekvivalent od 21 milijuna kilometara. Juri brzinom od 24,63 km/s (to je stabilnih 55 095 milja na sat).

Asteroid je otkriven 26. veljače i treba mu 271 dan da obiđe Sunce

Možete vidjeti njegovo kretanje u stvarnom vremenu u usporedbi s ostatkom Sunčevog sustava putem prilično impresivne NASA-ine stranice za praćenje Eyes On Asteroids.

Njegovo ime, usput rečeno, pokazuje kada je otkriven – počevši od 2023. “D” pokazuje da je pronađen u drugoj polovici veljače, a zatim se dodaju dodatna slova kako se više asteroida dodaje u zapise.

“Često kada se prvi put otkriju novi objekti, potrebno je nekoliko tjedana prikupljanja podataka kako bi se smanjile nesigurnosti i adekvatno predvidjele njihove orbite godinama u budućnost“, kaže NASA. “Analitičari orbite nastavit će pratiti asteroid 2023 DW i ažurirati predviđanja kako bude pristizalo više podataka.”

Što se tiče najpoznatijeg udara asteroida svih vremena, onog koji je izbrisao dinosaure s lica Zemlje, smatra se da je taj objekt bio otprilike 200 puta veći od 2023 DW. Postoji vrlo dobra šansa da se još ne moramo brinuti da ćemo podleći istoj sudbini.

Izvor: Science Alert

L.B.

Komentari