Dagnje mogu pomoći u filtriranju mikroplastike!?

29

Umjesto da se izgrađuje posebno postrojenje za filtriranje vode, znanstvenici su došli do zanimljivog otkrića da se uz pomoć dagnji može očistiti mikroplastika u našim oceanima.

Dagnje imaju skromni evolucijski sustav, a ujedno mogu učiniti nešto što bi čovječanstvo moglo postići samo trošenjem milijuna na opremu. Nova istraživanja pokazuju da bi dagnje mogle očistiti svu mikroplastiku koja je manja od 5 milimetara.

Dagnje upijaju mikroplastiku i izlučuju je, a pritom ne nanose štetu organizmu. Mikroplastika je jedan od najvećih zagađivača mora i oceana koja može nastati trošenjem guma, lomljenjem dugo plutajućih plastičnih ostataka, otpatcima od umjetnog tekstila i kanalizacijom i na taj način završiti u oceanu. To su maleni dijelovi pa je gotovo nemoguće izvući ih mrežama.

Eksperiment u blizini Plymouth Marine Laboratory u Engleskoj želi utvrditi koliko bi školjki trebalo da bi to imalo značajan utjecaj na zagađenje mikroplastikom. Zapis biologa sugerira da jedna odrasla dagnja može filtrirati hranu kroz 15 litara vode dnevno, a da ležište dagnji od 6 kilometara može ukloniti 25 tona čestica mikroplastike godišnje.

Pokus u Plymouthu ponavlja prethodni eksperiment koji je smjestio oko 300 dagnji u protočni spremnik koji ih je hranio fitoplanktonom i mikroplastikom. Prikupili su oko 25% mikroplastike koja je bila u vodi – što je nevjerojatnih 250 000 komada na sat! Čestice su se taložile u izmetu školjkaša za koji istraživači kažu da bi se mogao koristiti za biogorivo jer je puno ugljika.

Ovaj eksperiment je financirao Waitrose Plan Plastic, program bespovratnih sredstava za rješenja za čišćenje plastike financiran prodajom plastičnih vrećica u trgovinama Waitrose u Velikoj Britaniji. “Dosadašnja ispitivanja bila su izuzetno obećavajuća i vrlo smo uzbuđeni zbog pozitivnih sustava utjecaja poput ovih koji bi mogli imati utjecaje na velika područja, posebno na mjestima gdje bi se mogla nakupiti mikroplastika, poput marina, luka ili u blizini radova na pročišćavanju otpadnih voda”, rekla je profesorice Pennie Lindeque, voditeljica znanosti – Morska ekologija i biološka raznolikost, u priopćenju za javnost.

Iako mikroplastika može proći kroz membranu školjki i u njihovu ograničenu anatomiju, mikroplastika je prevelika da bi joj naškodila na razinama na kojima se trenutno nalaze u oceanima. “Ovo je bio doista uzbudljiv eksperiment, jer smo se uvijek nadali da će školjke imati sposobnost filtriranja mikroplastike, ali sada smo dobili dokaze da to rade jako dobro i to bez oštećenja”, kaže Lindeque.

Izvor: Good News Network

Komentari