Česi održali “oproštajnu zabavu” od pandemije koronavirusa

49

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorila je ovaj tjedan da pandemija nije ni blizu završetku, ali u Češkoj je održana zabava koja se “simbolično oprostila” od koronavirusa. Tisuće gostiju sjelo je u utorak na 500 metara dugi stol na Karlovom mostu u Pragu dijeleći hranu i piće koje su donosili iz kuće.

Gosti su bili ohrabreni da dijele sa svojim susjedima i nije bilo socijalne distance. U Češkoj, zemlji od 10 milijuna stanovnika, bilo je manje od 12.000 infekcija. Oko 350 ljudi je umrlo. Organizator događaja rekao je da je proslava moguća zbog nedostatka turista u gradu.

Ondrej Kobza, organizator zabave i vlasnik kafića u gradu, rekao je agenciji AFP: “Želimo slaviti kraj krize koronavirusa tako što puštamo ljude da se sastanu i pokažu da se ne plaše susreta, da se ne boje uzeti komad sendviča od svog susjeda.” Mjesta za događaj koji je trebalo rezervirati bila su potpuno rezervirana i popunjena.

Česka je brzo započela s mjerama i uspjela je izbjeći najgore od pandemije. Prošli tjedan vlada je dozvolila javna okupljanja do 1.000 ljudi. Bazeni, muzeji, zoološki vrtovi i dvorci sada se mogu otvoriti bez ograničenja u broju posjetitelja. Restorani, barovi i pubovi već su mjesec dana otvoreni i poslužuju svoje goste u zatvorenom prostoru.

Izvor: BBC

Komentari