SpaceX-ov prototip Starship raketa eksplodirala je nakon testiranja u Teksasu

25

Da bi realizirao svoje ambiciozne planove za slanje do 100 putnika na Mjesec i Mars unutar ogromne svemirske letjelice Starship, SpaceX se utrkuje kroz prototipove. Četvrti prototip rakete Starship nazvan SN4 nove generacije SpaceX-a eksplodirao je u petak oko 14:50 sati po istočnom vremenu nakon testiranja u razvojnom pogonu tvrtke u Teksasu. Kompanija je vršila ispitivanje raketnog motora poznatom kao statička vatra. Nekoliko minuta nakon testa, koji se u početku činio uspješnim, prototip identificiran kao serijski broj 4 nestao je u vatrenoj eksploziji.

Ovaj se prototip razlikuje od rakete tvrtke Falcon 9 i svemirske letjelice Crew Dragon, koje će ovog vikenda biti spremne za lansiranje NASA-inih astronauta s Floride. Taj raketni sustav prethodno je uspješno lansirao satelite i teret u svemir, nakon nekoliko godina razvoja i testiranja. Raketa se zove Starship, koju tvrtka razvija s ciljem lansiranja ljudi i tereta na Mjesec i Mars. Raketa je dizajnirana tako da se može ponovo upotrijebiti pa je SpaceX može lansirati više puta, poput komercijalnog aviona. Starshipov vanjski izgled je vrste nehrđajućeg čelika koji SpaceX koristi za izgradnju rakete, no točan uzrok eksplozije još uvijek nije poznat.

Ovaj najnoviji Starship prototip je četvrti koji je SpaceX izgradio. Iako je to bio najudaljeniji u testovima, prolazeći nekoliko kritičnih prekretnica, tvrtka tek treba započeti s testiranjem leta i najnovijim dizajnom. Prethodna iteracija, poznata kao Starhopper, završila je u listopadu kratko testiranje leta i slijetanja. SN1 nije uspio proći test kriogenog dokaza u veljači i uništen je. Dok je SN2 popravio kvar SN1, SN3 je također uništen zbog pogreške u konfiguraciji testa.

Izvor: CNBC

 

Komentari