Župan Zlatko Komadina osudio napad na novinare u Zagrebu, proračun PGŽ-a u 2022. veći za 1,9%

14

Župan Zlatko Komadina na početku redovite konferencije za medije osudio je napad na novinare na prosvjedu protiv COVID mjera u Zagrebu rekavši da pravo na prosvjed ne daje pravo na nasilje. „Moramo biti solidarni s onima koji se bore za život u bolnicama, ali i s onima koji se bore za njihove živote, liječnike i medicinsko osoblje, koji ulažu nadljudske napore da ih spase“, rekao je Župan.

U nastavku konferencije prezentiran je prijedlog proračuna PGŽ-a za 2022. i projekcije za 2023. i 2024. godinu. Konsolidirani proračun veći je za 1,9% od lanjskog i iznosi 1,5 milijardi kuna. Oko 75% rashoda odnosi se na proračunske korisnike, a 25% ili 389 milijuna kuna na Županiju.

Proračun je realan, održin i stabilan, rekao je Župan i dodao kako su u fazi izrade aktivno sudjelovali i članovi Skupštine. Na brojnim radionicama razgovaralo o samoj strukturi, ali i što se sve može ugraditi u proračun. Prihvaćeni su prijedlozi u visini od 3,7 milijuna kuna i time, smatra Župan, stvoreni preduvjeti za njegovo izglasavanje.

Najveći dio, po 40%, odnosi se na školstvo i zdravstvo. Točnije izgradnju OŠ u Viškovu, na otoku Rabu, u gradu Kastvu i na sportsku dvoranu Medicinske škole u Rijeci, a 95,5 milijuna kuna predviđeno je za povećanje kompetentnosti učenika i nastavnika u srednjim školama. Od kapitalnih projekata predviđena su ulaganja u Centar Platak, mrežu sanjkališta i skijališta u Gorskom kotaru, Centar za poljoprivredu u Staroj Sušici, te pomorsko dobro.

Resorni pročelnik Krešimir Parat naveo je kako rastu prihodi iz gospodarske aktivnosti, a porez na dohodak dolazi na razinu iz 2019. godine. Najavio je zaduženje od 6 milijuna kuna, odnosno 40 milijuna kuna do 2024. za izgradnju škole u Viškovu.

Osnovan je koordinacijski i projektni tim za provedbu projekta izgradnje zdravstvenog centra na Rujevici, točnije helikopterske baze HGSS-a i izmještanja Centra za hitnu medicinu, a u dugoročnim planovima i djelatnosti Doma zdravlja. U proračunu za 2022. milijun kuna rezervirano je za početak građevinskih radova, te 500 tisuća kuna za projektnu dokumentaciju.

No, zamjenik župana Vojko Braut upozorio je kako ostaje otvoreno pitanje modela provedbe projekta s obzirom na najavu novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti. Župan je dodao da je uputio zahtjev Saborskom odboru za zdravstvo i lokalnu i regionalnu samoupravu da se na dnevni red uvrsti tematska sjednica o najavljenim izmjenama Zakona, a Hrvatskoj zajednici županija da se zauzme zajednički stav kojim se protivi centralizacija zdravstva, te kandidarao temu javnog linijskog prijevoza koji trenutno nije reguliran.

Za javne potrebe u sportu predviđeno je oko 4 milijuna kuna, a o zaprimljenim prijavama odlučivat će se nakon što se usvoji proračun za 2022., zaključio je zamjenik Braut.

Donesen je i Godišnji plan upravljanja pomorskim dobrom. Planirali prihodi od oko 13,9 milijuna kuna usmjerit će se u daljnja ulaganja u lučku infrastrukturu, pomorsko dobro i eko brodove, izvijestila je resorna pročelnica Nada Milošević. Plan sadrži i plan koncesija, a naredne godine utvrđivat će se 14 kilometara novih granica. Plan upravljanja pomorskim dobrom temelj je za donošenje istovjetnog plana 20 obalnih JLS-ova u PGŽ-u.

Na pitanje novinara, pročelnica je potvrdila kako je trenutno obustavljena linija Ilovik – Mali Lošinj s obzirom brodar odbija potpisati sporazum kojim PGŽ i Grad Mali Lošinj subvencioniraju liniju, a isti je donesen još početkom listopada.

Od početka studenog do danas primjetan je znakoviti pad broja zaraženih, rekao je ravnatelj NZZJZ-a prof. Vladimir Mičović. Poručio je da cjepivo pruža 75% zaštite te da je hospitalizirano tek 18-20% cijepljenih osoba i to ponajviše s teškim komorbiditetima. Uz iskrene zahvale zdravstvenim djelatnicima, apelirao je na solidarnost i pozvao građane i građanke na cijepljenje.

Na pitanje novinara, župan Komadina odgovorio je da se testira između 2500 i 3000 zaposlenika u javnim službama što generira trošak od oko 3 milijuna kuna mjesečno. Smatra ohrabrujućim trend pada novooboljehih što prepisuje činjenici da je PGŽ među najprocjepljenijim županijama u Hrvatskoj i ima vrlo dobro organiziran sustav testiranja. Cilj je obraniti bolnice, kazao je i apelirao na građane da se cijepe otkrivši kako je osobno primio 3. dozu.

U Primorsko-goranskoj županiji ukupno je tijekom jučerašnjeg dana laboratorijski obrađeno 1054 uzoraka briseva, a 18 je novooboljelih osoba, što čini udio od 1.71% pozitivnih. Ozdravilo je 336 osoba, a tako se broj aktivnih slučajeva smanjio na 4196. Najveći broj novooboljelih osoba, njih 10, pripada populaciji starijoj od 65 godina, sedam skupini radno aktivne populacije te jedan mlađim dobnim skupinama.

Prema podacima Ureda ravnateljstva KBC-a ukupan broj hospitaliziranih pacijenata koji se liječe od COVID-19 bolesti je veći za devet pacijenata u odnosu na jučer i iznosi 160. U jedinici intezivne skrbi KBC-Rijeka se na respiratoru nalazi 19 osoba, dakle jednaki broj kao i jučer. Tijekom jučerašnjeg dana je nažalost preminulo pet osoba od COVID-19 bolesti s prebivalištem u PGŽ.

Udio hospitaliziranih unutar ukupnog broja aktivnih slučajeva je zbog pada broja aktivnih slučajeva te porasta broja hospitaliziranih osoba ponovno porastao u odnosu na jučerašnji te iznosi 3.81.

L.B.

Komentari