Župan Komadina slovenskog veleposlanika zamolio da pokuša ubrzati izgradnju spoja autoceste od Rupe do Postojne kroz Sloveniju

90
Prijem za slovenskog veleposlanika Gašpera Dovžana

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina i gradonačelnik Rijeke Marko Filipović održali su zajednički prijem za veleposlanika Republike Slovenije u Hrvatskoj, Nj. E. Gašpera Dovžana.

Glavne teme prilikom nastupnog prijema veleposlanika Republike Slovenije Nj. E. Gašpera Dovžana, održanog u sjedištu Primorsko-goranske županije, bile su dosadašnja kvalitetna suradnja i mogućnosti njezinog dodatnog unaprjeđenja.

Susret s veleposlanikom Dovžanom je prilika da se prisjetimo dobrih odnosa među našim državama i, kao pogranična županija, izvrsne suradnje obiju strana na lokalnoj razini. Svaki drugi Slovenac provodi svoj godišnji odmor u Hrvatskoj, uglavnom na području Istre i Kvarnera, a ove smo godine zabilježili gotovo 2,5 milijuna noćenja gostiju iz Slovenije. Robna razmjena među zemljama je oko 5,5 milijardi eura, imamo snažnu energetsku suradnju, ali i neka neriješena pitanja koja ćemo, vjerujem, riješiti“, rekao je župan Komadina.

Župan Komadina veleposlanika je zamolio da sa slovenskim resornim ministarstvima pokuša ubrzati izgradnju spoja autoceste od Rupe do Postojne kroz Sloveniju, što je u interesu obiju strana. “Dotaknuli smo se pitanja modernizacije željezničke pruge, suradnje luka Koper i Rijeka, ali i ulaganja u školstvo te rad manjinskih zajednica s kojima imamo kvalitetnu suradnju, što je prepoznao i veleposlanik Dovžan”, zaključio je Komadina.

„Prilikom današnjeg nastupnog posjeta smo razgovarali o zajedničkim izazovima na području infrastrukture i energetike. Prenio sam županu i gradonačelniku zahvalu za suradnju sa slovenskom zajednicom koja živi u Primorsko-goranskoj županiji, njih više od 1700, okupljenih oko društava slovenske nacionalne manjine“, izjavio je veleposlanik Dovžan.

Veleposlanik Dovžan smatra da je dobro da su Slovenci u Hrvatskoj uključeni u javni život te da imaju mogućnost učenja svog jezika u školama po modelu C.

Sa županom i gradonačelnikom sam razgovarao o turizmu te sam istaknuo da se Slovenci ovdje doista osjećaju kao kod kuće. Želimo još bolju suradnju u budućnosti kroz suradnju u školstvu, zdravstvu, prometu i transportu. Moram istaknuti da je projekt spoja autoceste između Rupe i Postojne u tijeku te sam uvjeren da će se uskoro početi s izgradnjom te poveznice”, kazao je veleposlanik.

Energetske veze među našim zemljama u sadašnjoj geopolitičkoj situaciji su iznimno važne, a Primorsko-goranska županija postaje vrlo važna točka energetske opskrbe. Planovi za širenje terminala na Krku su zanimljivi i Sloveniji kako bi se osigurala energetska sigurnost obiju zemalja“, zaključio je Dovžan.

Gradonačelnik Rijeke Filipović izrazio je zadovoljstvo što su u Rijeci imali priliku u nastupnom posjetu ugostiti slovenskog veleposlanika.

„Veleposlaniku smo predstavili razvojne projekata u Rijeci, od razvoja lučke infrastrukture do drugih javnih i privatnih investicija. Istaknuli smo vrlo dobru suradnju sa slovenskom nacionalnom manjinom u Rijeci. Pozdravljamo odluku slovenske vlade da se ukloni žilet žica s granice te smo istaknuli prednosti skorašnjeg ulaska Hrvatska u euro-zonu i Schengenski prostor“, zaključio je gradonačelnik Filipović.

L.B.

Komentari