Zabranili smo GMO, ali kao da i nismo

3. listopada istekao je rok za podnošenje zahtjeva za zabranu GMO biljaka i Hrvatska je tu mogućnost iskoristila. No, kakav je učinak te zabrane u praksi?

52
Soja

Austrija, Bugarska, Cipar, Francuska, Grčka, Hrvatska, Italija, Letonija, Litva, Mađarska, Nizozemska, Njemačka i Poljska zabranile su genetski modificirane biljke na svom području. Neke zemlje tražile su zabrane samo za neke svoje dijelove, recimo Velika Britanija za Škotsku, Wales i Sjevernu Irsku, a Belgija za Valoniju.

Na popisu, kako možete primjetiti, nema Španjolske, čije brojne proizvode možemo naći na našem tržištu.

Do sad je ovo pitanje bilo u nadležnosti posebne agencije, EFSA (European Food Safety Authority), odnosno Europske službe za sigurnost prehrambenih proizvoda, koja je djelovala sukladno odlukama većine članica EU. Sada je Europska komisija uzela stvar u svoje ruke, prikuplja zahtjeve za zabranu od članica i proslijeđuje ih proizvođačima GMO sjemenja kao što su američki Monsanto, Dow Agroscience i Dupont Pioneer te švicarski Syngente.

kukuruz

Gdje je problem?

Navedeni koncerni ipak mogu mimo dobivenih zahtjeva za zabranu tražiti dozvolu za distribuciju u onih 15 zemalja, te čak tražiti na sudu objašnjenje država zašto ne žele genetski modificiran proizvod na svom teritoriju. To bi mogao biti problem, jer činjenica je da, bez obzira na otpor u javnosti, još uvijek ne postoji znanstvena analiza koja bi nedvosmileno dokazala štetnost tih GMo proizvoda na zdravlje i nasljedne osobine konzumenata.

Ono što se može dokazati odnosno već je dokazano, jest nekontrolirano širenje takvih biljaka. Razmnožavanje GMo biljaka u okolišu predstavlja opasnost za prirodne vrste i ugrožava biološku raznolikost, pa tako prijeti i dugoročnim posljedicama. Tu je potreban izniman oprez, koji mora biti iznad bilo kakvog politiziranja i jagme za profitom.

Izuzev toga, problem je i što, pored svih zabrana, GMo biljke dolaze do ljudi na neizravan način. Često služi kao stočna hrana i krmivo. Posebno se to odnosi na soju i već je sada jako teško naći čistu “prirodnu” soju.

Komentari