Vrući dan pobijedite Cezarovom salatom!

33
Izvor: Alan Meniga Facebook

Alan Meniga na društvenim je mrežama podijelio recept za pravu Cezarovu salatu.

“Caesar Salad 12.0

(ili-ti-ga: Druga zinfandelska ofenziva)
Nakon mog prvog, pomalo razočarajućeg iskustva s esplanadinim Zinfandel’som, nakon godinu i pol, ponovih posjetu. Da puno ne mudijašim, odlučih se za rubriku „klasici“ pa nakon odličnog, no ipak pomalo preljutog tartarca (naručio sam srednje ljuto), ugledah caesar salatu.
Ajme, divote! Do onda sam najbolju zagrebačku caesar salatu pojeo u Agavi. Pa da vidimo kakva je ova. Agavina je salata odstupala od originala dodatkom piletine, što je uostalom postala uobičajno, dok je na ovoj zinfandel`sovoj bio dodatak mrvica od pršuta. Termičke obrade pršuta su dosta zeznuta stvar jer se vrlo lako presuši i umjesto finog, nježnog okusa pršuta imate okus slanog trešća.
I stigne salata. Caesar salata pod imenom “klasik”. Osim salate romane koja je bila vrlo lijepo razrezana od klasika ni “k“…
Preko salate je bio posut pršut koji je bio fin, a i još neke mrvice koje me očito nisu puno dojmile jer se uz najbolju volju ne mogu sjetiti od čega su bile, al sad kad intenzivno razmišljam ostavljam mogućnost da su mrvice bile nekog orašastog ploda. No ono sto me posebno frapirlo bio je umak.
Umak koji je bio serviran posebno, u maloj zdjelici i bio je zelene boje. Zeleni umak u klasičnoj caesar salati… Gledam ja taj umak, gleda on mene, pa ne znam kako da se sljubimo. Na koncu se ipak sljubismo, ali od strasti ni traga.
I sve bi bilo u redu, (salata nije bila klasična na koju sam se napilio al je bila dobra) da inače vrlo ljubazni konobar, želeći malo podignuti nivo usluge nije izjavio doslovno slijedeće: „Ova je salata dobila ime po jednom Meksikancu!“
Isuse, Bože, Majko Božja, Sveta Marijo, Blažena Djevico Marijo i Bogorodice, svi anđeli i sveci… On će meni da je Cesare Cardini bio Meksikanac… mam sam pod stol opal.
Dakle, da puno ne duljim, evo „osobne karte“ caesar salate. Nazvao sam je 12.0, koliko sastojaka ide u nju.
Ime…………………..…….Caesar Salad
Datum rođenja……….04.07.1924.
Mjesto rođenja……….Tijuana (Meksiko)
Ime oca…………………..Cesare Cardini (1896.-1956.)
Nacionalnost oca…….talijansko
Svrha rođenja…………. Ova je salata nastala u sitnim jutarnjim satima na sam nacionalni praznik Amerike. Kako je bila neočekivana navala alkoholu sklonih gostiju (u Americi je bila na snazi prohibicija), Cesare Cardini je izmiješao sve što mu je ostalo, od toga napravio umak i prelio preko salate. Salata je postala glavni hit cijele Amerike, i svatko tko je imalo držao do sebe obavezno bi naručivao tu salatu. Pogotovo je bila omiljena u Hollywoodu, pa se Cesare Cardini okušao i u tom segmentu.
12 sastojaka………….dijon, žumanjak, češnjak, inćun, sol, papar, sok limete, worcestershire sauce, maslinovo ulje, parmezan, salata romana, toast
Dakle, da rezimiramo… u gore navedenu originalnu salatu idu isključivo gore navedeni sastojci. I nikakva pilet´na, ćuret´na, koz´ce ili slan´na.
Ako se nešto trpa na jelovniku pod „klasik“ možda bi bilo dobro da bude spravljeno na klasičan način. Zamislite recimo, da naručite sacher-tortu, pa umjesto pekmeza od marelica zagrizete u sloj pekmeza od jagoda…
Ako poznajete nekog u Zinfandelu, ajd im doturite ovaj tekst. Da nauče bar ove osnovne podatke o salati. Gosti će im biti zahvalni.”
Snimka zaslona 2021-06-22 101942
Izvor: Screenshot Facebook

Komentari