Udruga PaRiter: Prevencija je bila moguća, no ona je izostala. Sada se širom Hrvatske pale svijeće

23

Udruga za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter reagirala je na slučaj djevojčice iz Nove Gradiške koja je bila zlostavljana od biološke obitelji i od tih posljedica preminula. Udruga PaRiter ukazuje na činjenicu da je sustav zakazao, kako se na vrijeme nije poduzelo ono nužno i postavila je pitanja o važnim aspektima našeg društva nad kojima bismo se nesumnjivo trebali zamisliti i hitno ih promijeniti. Njihovu objavu prenosimo u cijelosti:

“Djevojčica je doživjela nasilje od onih koji su ju trebali zaštiti. Preminula je od ozljeda. To su činjenice. Zločin treba biti sankcioniran.

Prevencija je bila moguća, no ona je izostala. Sada se širom Hrvatske pale svijeće i dižu tenzije, organiziraju sastanci i zatrpavaju tragovi nerada i loših odluka, nastali radi nekompetitivnih osoba na čelu institucija.
Svjedočimo zagušenju u medijima: objavljuju se priče s udomiteljima, bakama, tetkama, susjedima… Hrvatska komora socijalnih radnika napada Jelenu Veljaču. Jelena Veljača traži (i dobije) termin za sastanak s resornim ministrom. Upravni nadzor je uočio nepravilnosti u radu Centra za socijalnu skrb (prije tri dana). To kaže dio medija. U dijelu medija možemo pročitati kako nepravilnosti nije bilo.
Ne treba treba medijska predstava, trebaju nam sustavne, korjenite promjene, odmak od koruptivnog, rođačkog načina upravljanja državnim resursima. Nužno je u sve buduće izmjene uključiti stručnjake i stručnjakinje koji rade na terenu, koji znaju što je sve u opisu njihovog posla, koliko imaju stvarno moći utjecati na živote ljudi, koliko vremena provedu pišući izvještaje. Koliko je patrijarhalno konzervativna ideja o “prirodnoj obitelji” opasna za djecu. Izuzetno je puno otvorenih pitanja, a odgovora nema na vidiku. Dok se ne počnemo baviti sa stvarnim problemima, dokle god se koristi sintagma “neopravdana sila” u kontekstu nasilja nad djecom (kada je točno “opravdano” koristiti bilo kakvu silu nad ikome) i kazne se za nasilje izriču ovisno o tome je li počinitelj imao cipele ili ne – brojat ćemo tijela i žrtve.”
Snimka zaslona 2021-04-06 101507
Izvor: Screenshot Facebook

Komentari