U Rijeci kreće obilježavanje mjeseca svjesnosti o karcinomu vrata maternice

62
mimoza

Povodom mjeseca svjesnosti o karcinomu vrata maternice Klinika za tumore i Klinika za ginekologiju i porodništvo KBC-a Rijeka, Udruga Srce za njuMedicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci, KoHOMCroMSICStudentska sekcija za onkologiju i radioterapiju te Studentska sekcija za ginekologiju i opstetriciju organiziraju niz događanja kako bi se zajedničkim naporima pridonijelo edukaciji građana i važnosti prevencije u cilju  smanjenja pojavnosti, pa i ishoda smrtnosti od te maligne bolesti.

Aktivnosti započinju u petak, 19. siječnja od 10 do 12 sati ispred Dnevne bolnice Klinike za tumore KBC-a Rijeka gdje će članovi Udruge Srce za nju pacijentima dijeliti mimoze. Cvijet mimoze, nacionalni simbol prevencije raka vrata maternice, simbolizira ženu, slobodu, emancipaciju i osjećajnost. Time što cvjeta u ledenim uvjetima, pokazuje snagu i otpornost koju bi svaka žena trebala imati kad je u pitanju vlastito zdravlje.

Program se nastavlja tribinom pod nazivom „Karcinom vrata maternice” istoga dana od 17.00 do 18.30 u prostoru vijećnice Medicinskog fakulteta u Rijeci koju organiziraju i u kojoj  sudjeluju studenti Medicinskog fakulteta u Rijeci i djelatnici Klinike za tumore i Klinike za ginekologiju i porodništvo KBC-a Rijeka uz podršku Udruge Srce za nju.

Karcinom vrata maternice jedan je od karcinoma koji se može gotovo u potpunosti prevenirati. Upravo je prvi korak u sprječavanju raka vrata maternice kontinuirano informiranje žena o nastanku bolesti i mogućnostima prevencije kako da bi preuzele odgovornost za svoje zdravlje i umanjile mogućnost nepovoljnih ishoda i komplikacija. Nedovoljna informiranost o ozbiljnosti, napredovanju i posljedicama karcinoma vrata maternice te o učinkovitosti redovitih ginekoloških pregleda u postavljanju rane dijagnoze kada je stopa izlječenja velika – glavna je prepreka u borbi protiv ove ozbiljne bolesti. Zbog svega ovoga iznimno je važno podizanje svijesti i edukacija populacije i upravo za to je nužno uključivanje svih, od liječnika i medicinskog osoblja do učenika, studenata, udruga pacijenata i lokalne zajednice, ističe predstojnica Klinike za tumore izv. prof. dr. sc. Ivana Mikolašević. Shodno navedenom, studenti Medicinskog fakulteta u Rijeci aktivni su u zajednici kroz više udruga i organizacija, a u ovaj projekt uključili su se studenti iz sekcija za onkologiju i radioterapiju te ginekologiju i opstetriciju zajedno s udrugom CroMSIC. Studenti se prevencijom raka vrata maternice bave i kroz kampanju mRak, projekt edukacije srednjoškolaca o prevenciji raka vrata maternice kroz cijepljenje i zdrav način života. Preko studenata bliži smo mladoj populaciji, našoj ciljnoj skupini, zato što studenti pružaju entuzijazam, inovativnost te jedinstvenu perspektivu u rješavanju problema, ističe prof. Mikolašević.

Karcinom vrata maternice četvrta je najčešća zloćudna novotvorina na svijetu, koja je prema procjeni iz 2020. godine uzrok smrti više od 300 000 žena diljem svijeta. Više od 99 % karcinoma vrata maternice povezano je s dugotrajnom infekcijom HPV virusom visokog rizika. Najveći napredak u smanjenju smrtnosti od karcinoma vrata maternice napravljen je uvođenjem papa-testa. Rano otkrivanje premalignih oblika bolesti te otkrivanje karcinoma vrata maternice u njegovu preinvazivnom stadiju dovelo je do gotovo 100 % izlječivosti. Nažalost, dvije trećine svih tumora materničnoga vrata na svjetskoj se razini i danas otkrije u uznapredovanom stadiju bolesti, ističe doc. dr. sc. Marko Klarić, predstojnik Klinike za ginekologiju i porodništvo.

Procjenjuje se da je u Hrvatskoj probirom obuhvaćeno oko 70 % populacije. Probirom bi trebalo započeti u 21. godini života i provoditi ga do 65. godine života. Kao test probira koristi se papa-test, a trenutno su u izradi nove smjernice po kojima bi se bi kao test probira (uz papa-test) koristila i HPV tipizacija, uzimajuću u obzir da je glavni etiološki čimbenik za razvoj ove bolesti perzistentna infekcija HPV virusom visokog rizika. Prema podatcima Hrvatskog registra za rak, u 2018. godini u Hrvatskoj su zabilježena 274 nova slučaja karcinoma vrata maternice, a bolest najviše pogađa žene u dobi od 35. do 55. godine. Statistički pokazatelji o mortalitetu bilježe da je iste godine od karcinoma vrata maternice umrlo 125 žena, iako je uz primjeren probir i terapiju u gotovo 100 % slučajeva preventabilan i izlječiv rak, naglašava doc. Klarić.

Postavljanjem dijagnoze raka vrata maternice, ovisno o stupnju bolesti, koriste se različiti opsezi operacija, odnosno kombinacije sa zračenjem i sustavnom onkološkom terapijom. Put od dijagnoze do liječenja svake vrste raka je težak, zato je potrebno da se o pacijentici brine multidisciplinarni tim kojeg čine skupina liječnika specijalista, medicinskih sestara, fizičara, fizioterapeuta, psihologa, nutricionista i drugih posebno educiranih i usmjerenih medicinskih djelatnika koji vode pacijenticu kroz sve postupke liječenja i oporavka, ističe prof. Mikolašević.

Upravo uključivanjem svih dionika društva i organizacijom ovakvih edukativnih akcija i aktivnostima zdravstvenog sustava u prevenciji i ranom otkrivanju bolesti možemo poboljšati odaziv pacijenata na probirna testiranja i poboljšati svijest javnosti o važnosti odaziva na preventivne preglede za rano otkrivanje raka.

Komentari