U Kninu i na Zavižanu najtopliji siječanjski dan u povijesti!

108

Prvi dan 2022. godine prolazi u velikim meteorološkim kontrastima, a pali su i neki temperaturni rekordi. Kakav početak godine!

Dok uz istarsku obalu prevladava morska magla uz hladno vrijeme i temperature zraka između 6 i 8 °C, u unutrašnjosti Istre i Dalmacije pravi proljetni dan. Temperature zraka mjestimice su se popele iznad 20 °C!

U Kninu je prema prvim informacijama pao i temperaturni rekord, odnosno izmjerena je najviša siječanjska temperatura zraka u povijesti mjerenja. Prema podacima DHMZ-a izmjereno je čak 21,1 °C, dok je stari rekord iznosio 20,5 °C, a zabilježen je 20.01.2007.

Čini se kako je novi siječanjski rekord zabilježen i na Zavižanu. Naime, na ovoj planinskoj lokaciji 1678 metara iznad mora izmjereno je čak 12,6 °C. Stari rekord zabilježen je već davne 1993. godine 16. u mjesecu, a iznosio je 12,5 °C, javlja IstraMet.

Temperature zraka i u unutrašnjosti Istre porasle su na iznimno visoke vrijednosti za siječanj. 20 °C izmjereno je na Barbanštini, Tinjanštini, Labinštini, ali i u Černehima na Ćićariji na 700 metara nadmorske visine. Nevjerojatno!

L.B.

Komentari