U Kaštelu Grobnik predstavljena Fotomonografija “Putovima Frankopana” i srednjovjekovni frankopanski kostimi

87

Prezentacijom frankopanskih kostima i Fotomonografije koja je sjajno ispričala priču o našim kaštelima koji sežu od Gorskog kotara do Vinodola, nastavljamo priču Putovima Frankopana. To je naša vrijedna baština i ona treba biti u funkciji kulture ali i turizma Kvarnera“, rekao je župan Zlatko Komadina na današnjoj promociji održanoj u frankopanskom Kaštelu Grobnika.

Fotomonografija “Putovima Frankopana” čitateljima daje temeljit uvid u život Frankopana – od ondašnjih običaja i mode preko kulture i arhitekture do prava, a njome je predstavljeno svih 20 objekata obuhvaćenih istoimenom kulturno – turističkom rutom“, istaknuo je autor Velid Đekić.

O radu na knjizi govorio je i autor fotografija Petar Fabijan, a načelnica Općine Čavle Ivana Cvitan Polić istaknula je zadovoljstvo što je upravo Kaštel Grobnik, jedan od prvih frankopanskih objekata u kojem je provedena obnova, domaćin promocije.

Branimir Radić Bilin, predsjednik Udruge Zlatni konac iz Vukovara, predstavio je srednjovjekovne kostime koje su izradili  za udruge koje se bave očuvanjem frankopanske baštine – Praesidio Frangipanis – Frankopanska straža Grobnik, Zrinski-Frankopani Drivenik, Klub prijatelja Grada Trsata i Ordo Sancti Viti, a djeluju na području projektnih partnera – Općine Čavle, Vinodolske općine i TZ Grada Rijeke. U ime Udruga obratio se predsjednik Frankopanske straže Grobnik Goran Mavrinac.

Projekt Putovima Frankopana kojeg je Primorsko-goranska županija pokrenula 2005. godine objedinjuje prirodnu, kulturnu, gastronomsku i turističku ponudu Županije te ukazuje na povezanost hrvatske srednjovjekovne povijesti s europskim krugom. Vrijedan je 61 milijun kuna, a u tijeku je njegova treća faza koja je s 47,3 milijuna kuna financirana bespovratnim sredstvima iz strukturnih fondova Europske unije.

Kako bi se građane potaknulo na obilazak rute Putovima Frankopana, izrađena je posebna aplikacija te izdan vodič Prijatelj po putu.

U školama Primorsko-goranske županije u tijeku su kvizovi, pričaonice i radionice kako bi se s baštinom Frankopana upoznala i djeca. Autor kvizova je Mario Kovač, a pričaonice i kreativne radionice osmislila je i vodit će ilustratorica i pripovjedačica Margareta Peršić.

Komentari