U Hrvatskoj u posljednja 24 sata 24 nova slučaja, PGŽ bez novozaraženih

12

“U protekla 24 sata zabilježena su 34 nova slučaja pa je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas 703. 130 osoba je na bolničkom liječenju, s šest pacijenata na respiratoru. U protekla 24 sata testirane su 763 osobe.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas je ukupno zabilježeno 5.294 osoba zaraženih novim koronavirusom, od čega 34 u protekla 24 sata.

4.438 osoba se oporavilo, a dosad je preminulo stotinu pedeset i tri osoba.

Do sada je ukupno testirano 122.083 osoba, od toga 763 u protekla 24 sata”, priopćio je Nacionalni stožer civilne zaštite.

U Primorsko-goranskoj županiji već četvrti dan zaredom nema novooboljelih od koronavirusa. Izliječene su 2 osobe.

U Istarskoj županiji zabilježeno je 2 novooboljelih, a riječ je o osobama iz samoizolacije. Tako je trenutan broj aktivnih slučajeva 71, a u samoizolaciji nalazi se 147 osoba.

Ipak, neki i dalje ne shvaćaju ozbiljnost Covid-19 i to ne samo za njih, već i za sve ljude oko njih. Neki od bizarnih razloga zbog kojih se traži usluga neprijavljivanja kontakata od oboljelih od koronavirusa glasi „Nemoj me prijaviti kao kontakt“ ili „Ispitni je rok, ne mogu u samoizolaciju, a možda uopće ne dobijem koronu“.

Dr. Lanc Čurdinjaković za Jutarnji list kaže: „Imali smo neke koji nisu bili na svadbama već na nekim dugim skupovima ili pak sastancima, a onda su pokušavali ‘objasniti’ kako epidemiološki ‘nisu kontakt’. Tako neki kažu – ‘kasnio sam na sastanak pa nisam bio sve vrijeme sa zaraženim ili pak tvrde da su bili kraće od 15 minuta nakon što su doznali da je magična brojka 15. Ima i onih koji ‘snalažljivo’ kažu da je zaraženi stigao na sastanak baš kad je on odlazio… Znamo da to nije istina, ali nemamo nikakvu mogućnost da to dokažemo pa onda takvi ‘prođu’ bez samoizolacije i opasnost su za svoju okolinu. Neke od tih ‘uhvatimo’ kad se naknadno utvrdi da su pozitivni. Problem su i oni koji imaju vrlo blage simptome pa se uopće ne jave liječniku ili pak asimptomatski pa se klupko takvih kontakata nikad ne uspije ‘odmotati’.“ Dr. Sandra Šikić nadodala je: „Nakon što netko zataji svoje kontakte, nerijetko naknadno doznamo istinu. Inače, ‘repove’ s velikih slavonskih svadbi još uvijek povremeno imamo i u Zagrebu.“

Komentari