U Hrvatskoj 50 novih slučajeva, 1 osoba preminula

21

U posljednjih 24 sata evidentirano je 50 novih slučajeva zaraze Covid-19 u Hrvatskoj.  Broj trenutno aktivnih slučajeva u Hrvatskoj je 1117, a 1 osoba je preminula. Na bolničkom liječenju nalaze se 132 pacijenta, a na respiratoru 3 pacijenta. Ukupno je do sada zabilježeno 3722 osobe koje su se zarazile koronavirusom, a oporavilo ih se 2486. Ukupno je preminulo 119 osoba, a u samoizolaciji se nalazi 4861 osoba.

U intervjuu za Novi list Vili Beroš govorio je o budućnosti epidemije: „Pridržavanjem mjera samozaštite, izbjegavanjem izravnih fizičkih kontakata s nepoznatima, održavanje distance, higijenskih mjera osoba i prostora, nošenjem zaštitnih maski u javnom prometu… može se umanjiti opasnosti od prijenosa zaraze. Novog lockdowna ne bi smjelo niti trebalo biti, jer to ekonomija nijedne zemlje ne može preživjeti na duže vrijeme, ali ukoliko se pojave žarišta zaraze, njih bismo mogli uspješno lokalizirati.

Naši epidemiološki stručnjaci i HZJZ-a svakodnevno prate situaciju i preporučuju mjere kojima je cilj zaštititi zdravlje ljudi, a opet omogućiti, koliko god je to moguće u novonastalim okolnostima, održavati životne i radne aktivnosti stanovništva. Nije to lako izbalansirati. Ali, sve to ne može imati pravog rezultata ako se svatko od nas i svi zajedno ne pridržavamo pravila ponašanja kojima štitimo sebe i druge. Podsjetio bih kako su naši građani u prvim mjesecima epidemije svojim odgovornim ponašanjem doprinijeli sjajnim rezultatima, među najboljima od svih zemalja. Međutim, ohrabreni time, svi smo se malo više opustili nego što je situacija dozvoljavala pa se virus opet počeo širiti i povećao se broj zaraženih i oboljelih. Dakle, vratimo se onakvom ponašanju koje nam jamči koliko-toliko povoljnu situaciju kako bismo mogli živjeti i raditi.“

Komentari