Tjedan bure i sunca, stabilno do daljnjeg na Kvarneru

47

Siječanj je već na svome početku pokazao da može donijeti dašak zimskog vremena pa su ponovno viša područja dobila snijeg, prije toga šire područje lokalno obilnu kišu, a poslije posvuda prosječno niske temperature, osobito one jutarnje. Ono što je još nedostajalo nakon svega toga je stabilna i hladna anticiklona kao i bura da otpuše vlagu daleko od našeg područja, a upravo nas to očekuje u ovome tjednu.

Sinoptička situacija

Ciklona koja nam je donijela promjenjiv vikend, uz oblake i slab snijeg, sada se nalazi zapadno od Grčke dok se sa sjeverne strane nalazi greben anticiklone koja se centrom smjestio kod Finske. Razlika u tlaku između ta dva sustava iznosi i 40 hPa pa se naše područje nalazi u idealnoj kombinaciji za pojavu bure koja pokušava izjednačiti taj tlak.

Ciklona će se postepeno premještati prema Cipru i Turskoj, a greben anticiklone će dobiti svoj novi centar na području Irske i Ujedinjenog Kraljevstva koji će započeti s utjecajem na skoro čitavu Europu u ostatku tjedna. Naime, anticiklona bi se na tom području trebala nalaziti barem do kraja ovoga tjedna pri čemu će već do sredine tjedna tlak u središtu iznositi 1043 hPa, što će ju činiti jakom i stabilnom. Strujanje koje će potaknuti do našeg područja nailazit će iz smjera sjeveroistoka što će podržati sporo odmicanje hladnog zraka s našeg područja i time zadržati temperature u prosjeku.

Pred vikend slijedi postupno slabljenje anticiklone, ali i hladnoga zraka uz pomicanje centra prema našem području, pa će dnevne temperature biti sve više, vjetra sve manje, a kiše sve dalje. Stoga možemo zaključiti da nam slijedi jedan zdrav zimski tjedan uz puno sunca i s primjerenim temperaturama, no s obzirom da se nalazimo u zimskom periodu, ovakve situacije mogu potrajati ili jako dugo, ili oko tjedan dana.

Prognoza vremena za PGŽ

Utorak na Kvarneru pretežno vedar. Do popodne u gorju uz umjerenu do potpunu naoblaku, a zatim i tamo slijedi razvedravanje. Uz obalu Kvarnera, a osobito u podvelebitskom kanalu puhat će olujna i orkanska bura pa će problema u obalnom i pomorskom prometu zasigurno biti. U gorju slab do umjeren sjeveroistočnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 2 – 7°C, a u Gorskom kotaru od -5 do 0°C. Tijekom dana na Kvarneru 4 – 9°C, a u Gorskom kotaru od -3 do 2°C.

Srijeda pretežno vedra na čitavom području, samo do sredine dana u gorju uz prolaznu umjerenu naoblaku. Još ujutro će bura puhati slično kao u utorak, a zatim postepeno slabiti da bi na kraju dana puhala jako i olujno s orkanskim udarim, a u gorju slab povremen sjeveroistočnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 1 – 6°C, a u Gorskom kotaru od -6 do -1°C. Tijekom dana na Kvarneru 3 – 8°C, a u Gorskom kotaru od -4 do 1°C.

Četvrtak također pretežno vedar, samo tijekom noći može biti prolazne umjerene naoblake. Bura će postepeno i dalje slabiti pa bi na kraju dana mogla puhati umjereno i jako s olujnim udarima, a u gorju slab povremen sjeveroistočnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 0 – 5°C, a u Gorkom kotaru od -8 do -3°C. Tijekom dana na Kvarneru 3 – 8°C, a u Gorkom kotaru od -3 do 2°C.

Petak i vikend na Kvarneru stabilni i vedri dok u gorju može biti prolazne umjerene naoblake iz koje može biti i malo snijega. Temperaturno oko prosjeka uz toplije dane, javlja RiMeteo.

L.B.

Komentari