Televizijski transfer koji mnogima nije dobro sjeo

1015
Foto/Facebook Dobro jutro, Hrvatska

Dugovječna HRT-ova emisija „Dobro jutro, Hrvatska“, sadržajem prilagođena svim generacijama, od veljače je voditeljski osvježena novim licem.

S RTL-a je stigla Doris Pinčić Rogoznica, dok je Ljiljani Vinković, zaštitnom licu ove rado gledane emisije, voditeljski angažman u tom projektu preko noći otkazan.

doris1
Foto/Facebook Dobro jutro, Hrvatska

Iz emisije „Dobro jutro, Hrvatska“ otišla je Karmela Vukov Colić, posljednje Ljiljana Vinković, nameće se pitanje tko je sljedeći i što je tome razlog?
Radi li se o ovdje o ageism-u, dobnoj diskriminaciji, kojoj svjedočimo, ali je prešućujemo. Zanimljivo, o njoj ne govore ni oni koji se deklariraju kao zaštitnici ženskih prava, borci protiv svih oblika diskriminacije. Upadljiva je i šutnja televizijskih kolega. Ipak, Ljiljana Vinković uživa snažnu podršku javnosti.

Odluku čelnih ljudi HRT-a Ljiljana Vinković, saznajemo, teško je primila, ozbiljno se odrazila na njezino zdravlje, zbog čega je trenutno na bolovanju. Poznata voditeljica i omiljeno televizijsko lice brojnih gledatelja novonastalu situaciju odbija komentirati, premda je jasno da ovakvim rješenjem nije zadovoljna.

Teško je ne primijetiti kako su muški voditelji ove emisije, Mirko Fodor, Davor Meštrović i Ognjen Golubić, nezamjenjivi. Iako moramo priznati, i njima godine idu, vjerojatno bi se i za njih pronašla zamjena u moru novih mladih voditeljskih lica.

ljiljana
Foto/Facebook Dobro jutro, Hrvatska

Ljiljana Vinković će ubuduće, u sustavu emisije “Dobro jutro, Hrvatska”, četvrtkom voditi rubriku “Stranci u Hrvatskoj”, a petkom će biti suvoditeljica u emisiji “Dobar dan, Hrvatska”. Nastavlja raditi i u svojem matičnom odjelu “Glazbeni sadržaji HTV”, odgovor je njezine matične televizijske kuće.

ljiljana1
Foto/Facebook Dobro jutro, Hrvatska

Inače, Ljiljana Vinković završila je zagrebačku Muzičku akademiju, a istodobno je upisala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Suradnju s HTV-ovom započela je emisijom Zagrebačka panorama. Tijekom pet godina života u američkoj saveznoj državi Colorado novinarska iskustva stjecala je na poznatoj mreži ABC u Denveru, a usavršavala se na Sveučilištu Colorado u Boulderu, poznatomu po studiju za medije. Po povratka u Hrvatsku radila je na UN-ovu radiju kao novinarka i prezenterica te je ubrzo postala spikericom Hrvatskoga radija. Zatim je prešla na Hrvatsku televiziju te uređivala i vodila zabavne emisije, a scenaristički je potpisala mnoge glazbene projekte – od humanitarnih akcija kao što su Korak u život i Pokaži ljubav do glazbenih uspješnica Svirci moji i U ozračju tambure. Četiri godine, od 2007. do 2011. bila je diplomatska predstavnica Republike Hrvatske u SAD-u i Kanadi.

Dolazak Doris Pinčić Rogoznice u emisiju „Dobro jutro, Hrvatska“ izazvao je brojne komentare na službenoj Facebook stranici ove HRT-ove emisije. Uz izraze dobrodošlice, veliki je broj nezadovoljnih gledatelja. Donosimo neke od njihovih komentara:

…“Nemam ništa protiv Doris, ali nikako ne smije ugroziti vjerne dosadašnje voditeljice“…“U Dobrom jutru trag su ostavile i nedostaju Blaženke Leib i Karmele Vukov Colić, rijetko viđam i odlične voditeljice Ljiljanu Vinković i Ivanu Debeljak, vratila se nakon majčinskih obaveza odlična Zlata Mück Sušec,a osvježenje je i mlada Maja Ciglenečki…“Umjesto da dajete priliku drugim voditeljicama na HRT- koje godinama dobivaju neke mrvice, stoje u zapećku, nemaju niti ugovore za stalno, vi forsirate ovu dosadu…U roku od 3 mjeseca ću prekinuti pretplatu na HRT…“Voditelji neka vode emisije a glumci neka glume u serijama, filmovima… ne vidim u čemu je problem???“…“Emisiju ste srozali, nikad nije bila bezveznija, a s voditeljima ste na putu prema dolje u slobodnom padu. Nakon 20 godina gledanja DJH prestati ću…“Željka Fattorini, Karmela, Daniela, Helga Vlahović, Blaženka Leib, Ana Brbora- Hum…pametne, načitane, širokog znanja, elokventne i tople….komunikativne i nekako stopljene s ovom vrstom emisije, u kojoj su u stvari na jedan način u ulozi domaćice koja dočekuje goste, čini da se osjećaju dobro, i kvalitetno vodi emisiju….ove današnje manekenke….lijepe….i to je to….ne za ovaj tip emisije“.

 

 

Komentari