Rekreacijski centar „Vicićev most“ u Općini Fužine

66

Općina Fužine i tvrtka Izgradnja iz Crikvenice sklopile su Ugovor o izvođenju radova na uređenje rekreacijskog centra “Vicićev most” u vrijednosti nešto više od milijun kuna. Projekt je sufinanciran sredstvima Ministarstva regionalnog razvoja i fondova europske unije u iznosu od 970 tisuća kuna.

Općina Fužine do jeseni će imati novouređeni prostor

Rok izvođenja radova je 120 dana, te se očekuje da će Općina Fužine na jesen ove godine imati novouređeni prostor. Cilj projekta je obnova mosta u izvornom obliku radi proširenja i jačanja turističke ponude. Prostor će biti isključivo pješačko-izletničke namjene, a obzirom da se nalazi na poplavnom području, ujedno će se lokalnom stanovništvu osigurati povezanost s ostatkom naselja u slučaju visokih voda.

20220624_092357

Vicićev most

Nekadašnji most nalazio se na kolskom putu od naselja Lič prema Ličkom polju i služio je za prijelaz preko vodootoka rijeke Ličanke prije izgradnje HE Vinodol i akumulacije Bajer i imao je kolsko pješačku namjenu i koristio se kod visokih voda rijeke Ličanke, što je i sada cilj nakon realizacije projekta. Izrađen je početkom 20. stoljeća, a cilj Općine Fužine je da se most obnovi u izvornom obliku radi proširenja turističke ponude i da ima isključivo pješačku namjenu.

Vicićev most nekada

U sklopu Vicićevog mosta, a kao dio turističke ponude osiguran je prostor za potrebe rekreacije i za piknik. Za posjetitelje u sklopu nerazvrstane ceste osiguran je parkirni prostor za jedan autobus i za 10 osobnih automobila. Urediti će se manje boćalište, prostor za piknik koji se sastoji od platoa i staza, te zelenih površina. Za posjetitelje bit će osigurana dva dupla roštilja i prostor za stolove na otvorenom za oko šesnaest osoba.

Uređenje prostora za piknik i rekreaciju uspješno je prijavljen na javni poziv Upravnog odjela za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj, te su odobrena sredstva u iznosu nešto više od 108 tisuća kuna, dok ukupna vrijednost ovog dijela projekta iznosi  276 tisuća kuna. Realizacijom uređenja prostora za piknik i rekreaciju i obnovom „Vicićevog mosta“  zaštitit će se i urediti prostor, razviti turizam u cilju održivog razvoja uz poštivanje ekoloških standarda. Također realizacijom ovog projekta osigurava se ravnomjerni turistički razvoj Općine Fužine.

L.B.

Komentari