Prvi jesenski snijeg u gorju stiže nam već danas, u višim predjelima bit će i pokrivača!

49

Razvoj visinske ciklone gorju donosi kratkotrajnu zimsku epizodu. Spoj hladnog i vlažnog zraka rezultirat će prvim snijegom u gorju ove sezone.

Visinske ciklone uvijek zadaju glavobolje meteorolozima, a naročito je nezahvalno predviđati oborine, međutim jutros su modeli poprilično usuglašeni kako nas idućih dana očekuje hladno vrijeme za doba godine, dok će u gorju povremeno padati snijeg.

Iznad našeg područja zadržavat će se visinska ciklona i hladan zrak, dok će u jugozapadnoj struji u višim slojevima atmosfere pristizati vlažniji zrak, što će pogodovati nastanku oborina.

Temperature zraka na 850 hPa (oko 1400 m.n.v.) kretat će se uglavnom između 0 i -2 °C, što bi trebalo biti dovoljno za snježne pahulje ponegdje i ispod 1000 m.n.v., makar nakratko. Na cestama kroz gorje izgledni su zimski uvjeti.

Pahulje mogu zalepršati i na Učki, međutim uslijed djelovanja bure oborine neće biti tako izdašne kao u Gorskom kotaru i Lici u čijim višim dijelovima može pasti i 15-ak mm oborina u obliku snijega.

Iduća dva dana u Istri i na Kvarneru očekujemo oblačnije i hladno vrijeme uz mjestimičnu slabu kišu, međutim bit će i sunčanih razdoblja. Dojam hladnog vremena pojačavat će bura, naročito na istoku poluotoka.

Postupna stabilizacija vremena uz slabljenje bure slijedi od utorka, dok bi u nastavku tjedna maksimalne dnevne temperature zraka uz obalu ponovno mogle dostići vrlo ugodnih 20-ak stupnjeva Celzija, prenosi IstraMet.

Komentari