PROJEKT VRIJEDAN MILIJARDU KUNA: Zapošljava se čak 7500 žena starijih od 50 godina!

Radi se o, do sada najvećem projektu iz ESF-a, a kako se radi o izvornom hrvatskom projektu, sada su i mnoge druge države EU pokazale interes za njegovu provedbu

87

Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, zbog ogromnog je broja pristiglih prijava i dosegnutog limita od 105 posto raspoloživih sredstava, prošlog četvrtka zatvorilo projekt “Zaželi”. Ovaj je projekt  ukupno vrijedan čak milijardu kuna, a njime se iz Europskog socijalnog fonda financiraju nezaposlene ženske osobe starije od 50 godina za poslove skrbi o starijim osobama u kućanstvima i osobama u potrebi.

Ministarstvo do ljeta planira potpisati ugovore s jedinicama lokalne i regionalne samouprave te isplatiti svih milijardu kuna za program, čime bi projekt trebao obuhvatiti ukupno 7500 žena u čak 30.000 domaćinstava u ruralnim područjima i na otocima.

Uz minimalnu plaću koju će primati žene zaposlene preko ovog programa, država će osigurati i troškove prijevoza, kao i kupnju bicikla u visini do 1500 kuna te još dodatnih 7000 kuna za edukaciju, dok će kućanstva u kojima žene rade mjesečno dobivati i 200 kuna za higijenske potrepštine. Radi se o, do sada najvećem projektu iz ESF-a, a kako se radi o izvornom hrvatskom projektu, sada su i mnoge druge države EU pokazale interes za njegovu provedbu.

Dosad je potpisano nešto više od 100 ugovora u vrijednosti od više od 400 milijuna kuna, a do ljeta se planira potpisivanja i ostatka ugovora. Najveći dio ugovora, i to gotovo dvije trećine, potpisano je u pet slavonskih županija.

Projekt je namijenjen zapošljavanju žena u nepovoljnom položaju na tržištu rada, s naglaskom na žene starije od 50 godina, žene s najviše završenom srednjom stručnom spremom, žene s invaliditetom, žene žrtve trgovanja ljudima, liječene ovisnice, žene žrtve obiteljskog nasilja, azilantice, mlade žene koje su izašle iz sustava skrbi i udomiteljskih obitelji, povratnice s odsluženja zatvorske kazne u posljednjih šest mjeseci, pripadnice romske nacionalne manjine te beskućnice, prenosi Jutarnji.

Zahvaljujući ovom projektu, žene će imati mogućnost raditi na poslovima potpore i brige o starijim osobama i osobama koje se nalaze u nepovoljnom položaju u njihovim zajednicama. Ovaj se projekt većinom provodi u ruralnim područjima i na otocima, ali i u onim područjima u kojima je stopa nezaposlenosti i stopa dugotrajne nezaposlenosti viša od hrvatskog prosjeka.

Komentari