I Velika Britanija uskoro otvara svoje tržište rada za Hrvate?

Premijerka May, uputila je pismenu obavijest premijeru Plenkoviću!

111

Premijerka Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske Theresa May, uputila je danas pismenu obavijest predsjedniku Vlade Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću o na temu ukidanja ograničenja za pristup tržištu rada Ujedinjene Kraljevine za hrvatske državljane. Ovo bi ograničenje tako trebalo biti ukinuto već od 1. srpnja 2018. godine.

Predsjednik Vlade Plenković pozdravio je spomenutu odluku Ujedinjene Kraljevine o ukidanju ograničenja za hrvatske državljane na svom tržištu rada. Primjenom ove Odluke na snagu, hrvatski bi državljani već od 1. srpnja 2018. u Ujedinjenoj Kraljevini trebali biti izjednačeni u pravima pristupa tržištu rada sa svim ostalim građanima Europske unije.

Današnje je pismo premijerke May pristiglo kao odgovor na pismo predsjednika Vlade Plenkovića premijerki May upućeno 22. siječnja 2018., a u kojem premijer ističe važnost ravnopravnosti u pogledu pristupa tržištu rada za državljane Republike Hrvatske u Ujedinjenoj Kraljevini, kao i za državljane Ujedinjene Kraljevine u Republici Hrvatskoj, a sve u kontekstu pregovora o izlasku UK iz EU.

Prema članku 2. Uredbe o privremenoj primjeni pravila o radu državljana država članica Europske unije i članova njihovih obitelji (Narodne novine 79/2013), od 1. srpnja 2018., Republika Hrvatska recipročno će ukinuti i ograničenja prema državljanima Ujedinjene Kraljevine. Time će preostati još samo tri države članice EU (Austrija, Nizozemska i Slovenija) koje drže prijelazna razdoblja za slobodu kretanja hrvatskih radnika.

Komentari