Problematika buke i svjetlosnog zagađenja s terminala Brajdica: “Nadamo se da je ovaj sastanak prvi korak prema uspješnoj suradnji i suživotu AGCT-a i građana”

100
Problematika buke i svjetlosnog zagađenja s terminala Brajdica

Nastavno na tribinu Vijeća mjesnog odbora (VMO) Centar-Sušak održanu 3. srpnja 2023. godine u Gradskoj vijećnici, VMO je krenulo sa zaključcima navedene tribine.

Ovakva pitanja, kakvo je rad AGCT-a, proizašla upravo iz panel diskusije (tribine) traže, ili će tražiti koordiniran i konsenzualan pristup više mjesnih odbora, a u cilju zaštite legitimnih interesa i prava naših sugrađana. Vezano na to, ustrojena je koordinacija mjesnih odbora kao i stručna grupa koja bi svojim savjetima i prijedlozima pomogla rješavanju problema. Jedan od možda najvažnijih problema je buka s terminala Brajdica kao i svjetlosno zagađenje. Sukladno tome pokušalo se pronaći najpovoljnije modele za obje strane i građana i terminala za rješavanje postojećih problema.

U tu svrhu organiziran je sastanak u prostorima VMO Centar-Sušak 30. listopada 2023. između predstavnika terminala Brajdica i zainteresirane skupine.

Na sastanku su bili nazočni: na strani AGCT: Emmanuel Papagiannakis, direktor AGTC-a, Žarko Acinger, komercijalni direktor i Ervin Jokić, direktor zaštite na radu, dok su na strani zainteresirane grupe bili: Azra Zubić-Zec, predsjednica VMO Centar-Sušak, Snježana Guculj, potpredsjednica VMO Centar-Sušak, Ivica Samardžić, član VMO Centar-Sušak, Boris Mijolović, predsjednik VMO Krimeja, Alessio Komar, predsjednik VMO Školjić-Stari grad, Iva Rinčić, gradska vijećnica, Marin Račić, gradski vijećnik, Igor Ružić, profesor na Građevinskom fakultetu, Vlado Mezak, konzultant i bivši ravnatelj Lučke uprave i Andrej Bašović, odvjetnik.

Problematika buke i svjetlosnog zagađenja s terminala Brajdica

U konstruktivnoj atmosferi, obje strane iznijele su svoje probleme i ujedno pokušale iznaći najbolja rješenja. U raspravi su istaknute mjere koje je moguće odmah implementirati (smanjivanje svjetlosnog zagađenja), kao i problemi koji proistječu iz neusklađenosti i kolizije zakonskih rješenja. Od praktičnih problema, predstavnici zainteresiranih građana ponudili su pomoć AGCT-u u vezi javnog pritiska prema Vladi u vezi kretanja vlakova u razdoblju 8 – 16 sati (koje je sad onemogućio), čime bi se smanjio zvučni pritisak u noćnim satima. O noćnom je radu od strane AGCT-a izneseno stajalište koje je na tragu interesa građana, a tiče se noćnog rada i rada praznicima. Takav je rad skuplji i stvara dodatne troškove, no privremeno je u funkciji samo jedna obala za pretovar, dok druga kasni s obnovom. Prema riječima Papagiannakisa taj bi problem trebao biti riješen najkasnije do travnja, što bi bitno utjecalo na organizaciju rada terminala te potencijalno ukidanje noćnog manevra. Također, određena je osoba za direktni kontakt građana s terminalom kao i dogovoren novi sastanak početkom sljedeće godine.

Prema tome, da se pokušalo sjesti i otvoreno razgovarati o svim pitanjima, puno prije počelo bi se s rješavanjem nagomilanih problema. Baš u nedostatku aktivnog i odlučnog pristupa Gradonačelnika ovome problemu, a na kojega su ga građani ustrajno upozoravali dosegla se granica koja je zahtijevala promptno djelovanje.

Iskreno se nadamo da je ovo samo prvi korak prema uspješnoj suradnji i suživotu AGCT-a i građana, poručila je predsjednica VMO Centar-Sušak Azra Zubić-Zec.

Komentari