Predsjednici se smanjuju ovlasti o pomilovanju, dosad pomilovala 14 ljudi

51
kolinda grabar kitarović

Vlada je iznijela prijedloge koji upućuju na smanjenje ovlasti predsjednice Kolinde Grabar Kitarović. Prva ovlast koju bi mogla izgubiti je njezin prijedlog predsjednika Vrhovnog suda, a drugo je odluka o pomilovanju osuđenika.

Ministarstvo pravosuđa predložilo je da se osnuje povjerenstvo pri Ministarstvu pravosuđa koje bi predsjednici dostavljalo obrazložena mišljenja o tome treba li neku osobu pomilovati. Predsjednicu bi se lišilo i ovlasti za biranje Komisije za pomilovanje, a umjesto nje sedmeročlano povjerenstvo birao bi ministar pravosuđa.

Prema Zakonu o pomilovanju iz 2003. godine ne postoji povjerenstvo za savjetovanje predsjednika ili predsjednice države, već je sva ovlast na njima. Ipak je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović formirala Komisiju, no ubrzo je i raspustila zbog skandala s pomilovanjem Leona Sulića i nekih financijera iz njezine kampanje. Od tada se ponovno drži Zakona iz 2003. godine.

Predsjednica je samostalno pomilovala 14 muškaraca. Prijestupi koji su bili u pitanju odnosili su se na novčane kazne, preuzimanje tuđe skladbe, gospodarski kriminal i sl. Posljednji slučaj odjeknuo je i u javnosti, a predsjedničin potez oduševio kad se dogodilo pomilovanje Huanita Luksetića. Odluka o pomilovanju bila je kontroverzna zbog pitanja legalizacije kanabisa. Da nije predsjednica sama donosila odluku, upitno je kakav bi ishod odluke o pomilovanju Huanito dobio.

 

 

 

Komentari