PGS podsjeća ministra Butkovića: Oslobodite Krčki most od plaćanja

60
Krčki most

Potaknuti izjavama ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića koji je obećao da će most Čiovo biti gotov do kraja srpnja te naporima uloženima u izgradnju Pelješkog mosta, Primorsko-goranski savez još je jednom odlučio podsjetiti na Krčki most koji je jedini most u Hrvatskoj na kojem se naplaćuje mostarina.

Prije nekoliko mjeseci pokrenuli su inicijativu za oslobađanje Krčkog mosta od naplate, a taj je prijedlog jednoglasno prihvatila i Županijska skupština PGŽ, no dosad nikakve reakcije od strane Vlade Republike Hrvatske nema, poručuju iz PGS-a.

Krčki je most jedini u Hrvatskoj na kojem se naplaćuje prijelaz, iako je, kako je i sam ministar Butković potvrdio, on već odavno otplaćen. Iz PGS-a napominju kako je već sada poznato da se ni na mostu Čiovo ni Pelješkom mostu neće naplaćivati mostarina, stoga nije jasno zašto se isto čini na Krčkom mostu?

U sklopu spomenute inicijative tražili su i oslobađanje od plaćanja cestarine na autoputu Rijeka-Zagreb za stanovnike Gorskog kotara, te plaćanja autoceste Rupa-Rijeka-Grobnik za lokalno stanovništvo.

Budući da odgovora iz Vlade još nema, odlučili su ministru Butkoviću uputiti otvoreno pismo u kojem ga pozivaju da uputi njihov prijedlog na sjednici Vlade jer je upravo on za takva pitanja nadležan.

Njihovo otvoreno pismo prenosimo u cijelosti:

“Poštovani gospodine Butkoviću,

Ovih smo dana s osobitom pozornošću pratili napore oko potpisivanja ugovora o gradnji Pelješkog mosta kao i napora koje ulažete da se most na Čiovo dovrši do špice turističke sezone. Naše su simpatije i podrška tim naporima na Vašoj strani. No to nije razlog zbog kojeg Vam se obraćamo ovim (otvorenim) pismom.

Prošlo je već nekoliko mjeseci od inicijative PGS-a koju je jednoglasno potvrdila Skupština Primorsko-goranske županije o oslobođenju od plaćanja mostarine na Krčkome mostu naših građana kao i oslobađanje od plaćanja autoceste Rijeka-Zagreb za stanovnike Gorskog kotara, te oslobođenja plaćanja autoceste Rupa-Rijeka-Grobnik za lokalno stanovništvo.

I sami ste u više navrata govorili da nema opravdanja plaćanja mostarine na Krku, za most koji je otplaćen. To je jedini most čiji se prijelaz plaća u Republici Hrvatskoj, a kada se zna da se mostarina neće naplaćivati niti na Pelješkom mostu niti na Čiovu.

Sigurni smo da kao čovjek iz Primorsko-goranske županije ne odobravate plaćanje mostarine na Krčkom mostu te Vas molimo da se na Vaš prijedlog, odnosno Ministarstva kojem ste na čelu, na sjednici Vlade RH donese odluka o ukidanju naplate mostarine za građane Republike Hrvatske. Naime držimo da prijedlog Vladi trebate uputiti Vi kao resorni ministar. Vjerujemo i u podršku ministra Garia Capellia ovom prijedlogu.

Ujedno Vas molimo da razmotrite zajedno sa ministrom Capelliem mogućnost da se stanovnicima Gorskog kotara olakša korištenje autoceste u dijelu prolaza kroz Gorski kotar što bi sigurno bila mjera za pospješivanje aktivnosti i gospodarstva Gorskog kotara.

Autocesta od Rupe do Grobnika ustvari je potpuna riječka zaobilaznica, a u Hrvatskoj se nigdje ne naplaćuje vožnja po zaobilaznicama (npr. Zagreb) pa molimo da se i o tome otvori rasprava i nađe zadovoljavajuće rješenje.

Nadam se da ćete razumjeti naše prijedloge i ovaj apel, i da će se uz Vaše razumijevanje početi rješavati ova za nas u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji važna pitanja.

Srdačno i prijateljski Vas pozdravljamo,

Darijo Vasilić, predsjednik PGS-a”.

Komentari