Od jeseni legalizacija kanabisa u medicini

111

Početkom ove godine u Ministarstvu zdravlja osnovano je stručno Povjerenstvo za analizu i preporuke primjene indijske konoplje i kanabinoida u medicinske svrhe. Kako trenutno važeća zakonska rješenja ne dopuštaju korištenje indijske konoplje u medicinske svrhe, povjerenstvo je dobilo zadatak istražiti mogućnosti primjene indijske konoplje, odnosno kanabinoida kod teško oboljelih kojima takva terapija može pomoći u liječenju, te razmotriti moguće izmjene zakonodavstva i pregled lijekova baziranih na indijskoj konoplji, a koji su u upotrebi u Europskoj uniji.

Povjerenstvo čini deset članova, redom uvaženih stručnjaka medicinske i pravne struke, na čelu s doc.dr.sc. Ognjenom Brborovićom s Katedre za socijalnu medicinu i organizaciju zdravstvene zaštite Medicinskog fakulteta u Zagrebu.

Nešto više od sedam mjeseci nakon osnivanja povjerenstva, ono je preporučilo korištenje marihuane u medicinske svrhe! Izrada pravilnika je u finalnoj fazi, a njegovo donošenje očekuje se na jesen. Definitivno dobra vijest za one kojima će to pomoći u liječenju.

Komentari