Nedavno smo pisali o projektu Ministarstva poljoprivrede pod nazivom „Školska shema“ koja školama u Hrvatskoj osigurava besplatno svježe voće, povrće i mliječne proizvode. Projekt je financiran iz sredstava europskih fondova, a osim stvaranja pravilnih prehrambenih navika kod djece, korist imaju i domaći poljoprivrednici, koji bi kroz školsku shemu imali siguran plasman čitavu godinu.

Problem je nastao u četiri dalmatinske županije, gdje se gotovo pola od prijavljenih škola izjasnilo kako nisu zainteresirane za podjelu mlijeka jer im je to previše komplicirano, što je čak stotinu prijavljenih škola manje nego lani.

O uzrocima nezainteresiranosti ravnatelja dalmatinskih škola se nagađa, a mi smo razgovarali s Dominikom Matkovićem, ravnateljem Osnovne škole Kralja Zvonimira u Segetu Donjem, koja se ove godine nije prijavila za projekt.

„Općenito gledajući, to je zaista super stvar, ali tehnički uvjeti nisu ispoštovani. Mi jednostavno nemamo minimalne tehničke uvjete za podjele hrane, a nitko to prije projekta nije provjerio.“

Spomenutim problemom suočavaju se i ostale škole u Dalmaciji koje također nemaju zadovoljavajuće uvjete za skladištenje hrane.

„Nemamo kuhinju niti adekvatne frižidere, nemamo kvalificirane djelatnike sa sanitarnim knjižicama za podjelu hrane. Što ako se netko otruje? Sam idiot se ne bi prijavio na projekt. Problem je u tome što ne ispunjavamo uvjete niti smo opremljeni sa svim potrebnim kako bi se ovaj program realizirao. Čak ni sendviče ne možemo podijeliti“ – rekao nam je Matković.

Unatoč tome što su škole u unutrašnjosti opremljene, škole u Dalmaciji nisu, stoga rješenje problema leži u stvaranju uvjeta i opremanju škola kako bi cijeli projekt kvalitetno zaživio.

Dobra je vijest što Hrvatska sve više prati trend svjetskog pokreta „Food Revolution“, pod okriljem Jamie Olivera, jednog od najpoznatijih svjetskih kuhara. Poanta je djeci omogućiti kvalitetnu hranu i edukaciju o osnovama zdrave prehrane u obitelji, školama, vrtićima itd., te naglasak na lokalni uzgoj i kupnju namirnica kako bi se izborio protiv gojaznosti i dijabetesa.

Osim spomenutog, pokrenuo je i peticiju kojom namjerava prisiliti vlade širom svijeta da se obavežu da će voditi računa o prehrani u školama. Također, traži i ambasadore, razne vladine i nevladine organizacije te škole diljem svijeta, koje će se priključiti njegovoj misiji osvještavanja o zdravlju i kvalitetnoj prehrani.

Priključiti se možete na ovoj stranici.