Nakon 37 godina objavljuje se prvo reizdanje legendarne kompilacije “RIJEKA-PARIS-TEXAS”, s originalnim omotom Dejana Kršića

207
RIJEKA-PARIS-TEXAS

Kompilacija “Rijeka-Paris-Texas” realizirana 1987. godine bilo je prvo diskografsko izdanje koje je reflektiralo svu snagu riječke pumpajuće i eksplozivne post-punk i novovalne scene. Kompilacija sadrži snimke sedam riječkih bendova koji su obilježili riječke glazbene osamdesete. Izuzetni procvat punka i novoga vala u Rijeci krajem sedamdesetih godina prošlog stoljeća, koji je predstavljao posebnost ne samo unutar tadašnje države nego i u svjetskim okvirima, na žalost nije bio  dovoljno diskografski praćen. Od cijele novovalne scene do objave kompilacije “Rijeka-Paris-Texas” diskografski su aktivni bili jedino ParafiDenis & DenisXenia i Cacadou Look. Tek posthumno nakon više godina,  svoje albume objavili su legendarni TermitiGrčGradOgledala i drugi. Posthumno je također objavljena i “Antologija riječkog novog vala” koja na trostrukom CD-u donosi prinos svih važnijih aktera riječkoga novoga vala, pa tako i rane punk faze, od 1977 dalje.

U Rijeci se govorilo da “Rijeka-Paris-Texas” bilježi bitne uratke treće faze riječkog novog vala, iz koje su izrasle i neke od današnjih regionalnih rock prvokategornika. Utoliko se može kazati da je “Rijeka-Paris-Texas” bila za Rijeku: ključan diskografski proizvod koji je dokumentirao vitalnost riječke rock-scene, kao što je Paket Aranžman dokumentirao beogradsku scenu, a Novi Punk Val rane radove jugoslavenskog punka.

Kompilaciju je složio Goran Lisica Fox, koji je sa svim izvođačima surađivao i prije toga izdanja, pisao o njima u magazinu Val, emitirao njihove snimke na Radio Rijeci, organizirao im koncerte, a na dobrom dijelu snimaka pojavljuje se i u ulozi glazbenog producenta. Također, “Rijeka-Paris-Texas” jedan je od prvih diskografskih iskoraka labela Dallas, kojega je Fox ustanovio u Ljubljani gdje se u međuvremenu preselio iz Rijeke. Dallas je bio dio studentske asocijacije ŠKUC-FORUM, koja je zapravo bila jedna od najznačajnjih institucija ljubljanskog i slovenskog civilnog društva u osamdesetim godinama. Uz Dallas, unutar ŠKUC-FORUM-a započeli su djelovanje BorghesiaPlesni teaterIgor Vidmar (Ropot)Linije Silegledališče Ane Monro, Laibachzaložba Studia humanitatis, Založba FV, Klub K4, E-motion film, festival Novi rock kao i mnoge druge umjetničke i organizacijske formacije te pojedinci koji su oblikovale slovenski društveni i umjetnički život proteklih desetljeća.

Album otvara proročanska pjesma skupine Grč ‘Noćas se Beograd pali’, sadrži veliki demo hit Idejnih nemira ‘Bombe i bomboni’, obznanjuje nadnacionalne pohode Grada i Fita, predstavlja najpoznatiju ostavštinu izvrsnih Ogledala i najavljuje senzacionalnu karijeru Leta 3.

Grč je diskografski bio najiskusniji sudionik kompilacije. Prvi set demo snimki objavljen mu je na split kaseti s Mrtvim kanalom, a uoči objavljivanja zbirke “Rijeka-Paris-Texas” realizirali su album “Sloboda narodu” objavljen na kaseti. Let 3 je, zapravo, startao upravo na ovoj kompilaciji. Promjena članstva transformirala je Let 2 u Let 3, pa je pjesma ‘Pokušaj’ nasljeđe prijašnjeg benda.

Strukturne Ptice nastale su kao multimedijski projekt, između Mrletovog djelovanja u Termitima te pokretanja Leta 2, pa je tako pjesma ‘Hramovi’ dio soundtracka za njihovu predstavu “Krug”. Dok se Let 2 stilom i članstvom transformirao u Let 3, Strukturne Ptice to su napravile sadržajem. Mrle i Prlja su neke ideje iz baštine Strukturnih ptica kasnije uspješno ugradili u izraz Leta 3.

Jedina pjesma Idejnih nemira ‘Bombe i Bomboni’ svjedočanstvo je vrhunskog hit-talenta koji, nažalost, nikad nije rezultirao albumom.

Grupa Grad razorno je startala također na ovoj kompilaciji, a ‘Ima li nešto’ i ‘Vodi me’ i dalje su njihove amblematske skladbe, kasnije objavljene i na njihovom prvijencu “Ljudi”. Žestoki melodiozni rock uz kompetentnu instrumentalizaciju gurnuo je Grad prema respektabilnoj i dugotrajnoj karijeri.

Ogledala su zastupljena s dvije najpoznatije pjesme u karijeri koje su bile i hitovi – ‘Ogledala su oko mene’ i ‘Samo ti’. Vrhunski vokal Lea Rumore, danas poznatijega kao bubnjara Fiumensa Nene Belana svakako je pridonio zvučnoj slici temeljenoj na osebujnome i inovativnom popu.

Fit je također imao diskografsku premijeru na kompilaciji “Rijeka-Paris-Texas”, s pjesmom ‘Ritam promjene’ koja je bila svojevrsni prijelaz između njihovoga alter-popa u klasične pop-strukture kojima su stekli mnoštvo poklonika.

“Sedam zastupljenih bendova koji su diskografski startali na ovoj kompilaciji kasnije je snimilo 24 studijska albuma i još desetak kompilacija i live-abuma. Indikativno je da je 37 godina nakon objavljivanja kompilacije “Rijeka-Paris-Texas” većina bendova i dalje aktivna. To je samo još jedan od dokaza njezine trajnožareće relevantosti kao premijernoga diskografskog istupa riječkog novog vala”, zabilježio je Bojan Mušćet na bilješci koja krasi ovitak upravo objavljenoga vinilnog reizdanja te kompilacije za Dallas Records.

Komentari