Može i bez vatrometa! Odlična novogodišnja odluka Grada Malog Lošinja

34

Grad Mali Lošinj dočekao je 2020. godinu bez vatrometa, u zadnji čas odlučili su ga ukinuti!

Unatoč planiranom vatrometu za novogodišnji doček, uzeli su u obzir sve tehničke i logističke poteškoće s kojima su se susreli pri njegovoj organizaciji, pa je odluka donijeta igrom slučaja i pomalo neplanski, izjavili su za portal Morski.hr.

Ipak, čini se, ova pomalo neplanska odluka postat će trajna.

Niz godina Grad Mali Lošinj korektno surađuje sa dvije pirotehničke tvrtke i organizira vatromete dva puta godišnje. Na društvenim mrežama i tiskanim plakatima sa programom Adventa na Lošinju bilo je vidljivo je da vatromet bio planiran i za novogodišnji doček 2020.godine, objašnjavaju iz Grada Malog Lošinja.

Ipak, tijekom razgovora sa pirotehničkom tvrtkom oko izvođenja vatrometa sumirali su sve poteškoće. Zbog opravdane opasnosti za sigurnost vozila i plovila, Lučka uprava dala je suglasnost za izvođenje vatrometa na lokaciji udaljenoj od njihove prvotne ideje, obrazložili su u Gradu Malom Lošinju.

Uzimajući u obzir i brojne pritužbe na štetne posljedice vatrometa, u posljednjim danima 2019. godine donesena je odluka da se novac namijenjen za vatromet i logistiku oko njegove pripreme i održavanja, a riječ je o približno 30-ak tisuća kuna, prenamijeni za nabavku uređaja za analiziranje krvi koji žele donirati Domu zdravlja, odnosno Zavodu za hitnu medicinu.

Vatromet bez PDV-a iznosi 16 tisuća kuna, sa PDV- om je to 20 tisuća koje se uplaćuju izvođaču. Međutim, postoje i ostale logističke i organizacijske usluge oko vatrometa s kojima taj iznos doseže 30-ak tisuća kuna, objašnjavaju u Gradu.

Ističu kako njihov proračun za 2020. godinu iznosi 127 milijuna kuna i ne predstavlja im problem izdvojiti i veći iznos za jači vatromet. Nedostatak financija za raskošniji vatromet nije razlog odustajanja, poručuju.
Svoje su sugrađane obavijestili da vatrometa, unatoč najavama, neće biti. Učinili su to u posljednjim satima 2019. godine kratkom objavom od svega tri rečenice.

Željeli su, kažu, dati dodatni doprinos humanitarnom djelovanju svojih sugrađana koji već 10 godina zaredom u prosincu prikupljaju sredstva za razne plemenite ciljeve.

Glavnina humanitarnih akcija odvija se pod pokroviteljstvom lokalnog Društva naša djeca koje u suradnji sa Gradom i Turističkom zajednicom, te odgojno obrazovnim ustanovama, udrugama, pojedincima i gospodarskim subjektima prikupljaju sredstva za razne plemenite namjene. Ove je godine cilj kupnja didaktičke opreme za potrebe jaslica Dječjeg vrtića Cvrčak te nabavka preciznih instrumenata za dječju kirurgiju Doma zdravlja dr.Dinko Kozulić Mali Lošinj. Prikupljeno je 60-ak tisuća kuna.

Ovih 30 tisuća kuna doprinos je toj akciji, njime će se nabaviti uređaj za analiziranje krvi  što je prvotno bilo planirano upravo prosinačkom akcijom.

Usto, odlučeno je da se u organizaciji Grada i Turističke zajednice više neće izvoditi vatrometi. Planiraju, na prijedlog gradskih vijećnika, koji su to zatražili na prošlim sjednicama Gradskog vijeća Grada Malog Lošinja, predložiti zabranu upotrebe pirotehničkih sredstava na njihovom području, što je u skladu sa održivim razvojem i energetskom tranzicijom koju provode.

U dosadašnjim humanitarnim prosinačkim akcijama u vrijeme Adventa prikupljeno je više stotina tisuća kuna kojima je kupljena nužna oprema za hitnu službu Doma zdravlja i kirurgije, prikupljena su inicijalna sredstva za lift –podiznu rampu za prilaz kinu Vladimira Nazora, nabavljeni su neophodni testovi te je opremljena školska ambulanta, kupljena je didaktička oprema za djecu sa teškoćama u razvoju.
U Malom Lošinju i u 2020.godini nastavljaju s plemenitim akcijama na dobrobit cijele zajednice.

 

Komentari