Mala moja, ti u plavoj bluzi…, “slučaj bećarac” ponovno pred sudom!

195

Sjećate se Branimira Čolakovića koji je zbog pjevanja bećarca policajki Mariji Iličić završio na Prekršajnom sudu u Osijeku, Stalnoj službi u Valpovu.

Naime, Čolaković je u lipnju 2015. godine, kao član HKUD-a Valpovo sudjelovao na „Ljetu valpovačkom“, najvećoj kulturnoj manifestaciji amaterskog stvaralaštva. Kada je prolazio pokraj policajke koja je osiguravala manifestaciju zapjevao je bećarac  “Mala moja, ti u plavoj bluzi, priđi bliže pa mi se naguzi. Što j‘ u pjesmi to se pjevat‘ smije, lud bi bio ‘ko bi zamjerio!”, zbog kojeg je završio na ispitivanju u Policijskoj postaji Belišće, a priča je na kraju dobila i sudski epilog. Ipak, sud ga je tada oslobodio krivnje.

Čolaković je ovih dana ostao neugodno iznenađen kada mu je stigao novi sudski poziv za glavnu raspravu u “slučaju bećarac” koji ide na – ponovno suđenje, javlja Glas Slavonije.

U listopadu ove godine Visoki prekršajni sud RH prihvatio je žalbu PU osječko-baranjske, Policijske postaje Belišće, na oslobađajuću presudu, zbog “pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja”.

Idućeg će tjedna okrivljenik Čolaković i PP Belišće kao tužitelj, zajedno sa svjedocima na sudu ponovno pokušati rasvijetliti okolnosti događaja od 28. lipnja 2015., na „Ljetu valpovačkom“.

Čolakovića terete da se, pjevajući bećarac policajki, ogriješio o Zakon o ravnopravnosti spolova, a potom mu je optužnica nadopunjena i novom optužbom da je tim činom uvrijedio i omalovažio policajku prilikom vršenja službe, za što je predviđena i zatvorska kazna u trajanju do 30 dana.

Čolaković  je i tada tvrdio kako mu nije bila namjera bilo koga vrijeđati. Bećarci su po definiciji  humoristične, satirične i često vrlo lascivne pjesme čija je svrha nasmijati i vrlo su popularni na manje formalnim proslavama. Danas su muškarci i žene podjednako zastupljeni kao nositelji ove tradicije.

Što j’ u pjesmi to se pjevat smije, tko se vrijeđa nek’ okrene leđa, bio je prije tri godine jedini komentar kralja bećarca Krunoslava Kiće Slabinca  na slučaj „bećarac“ .

Komentari