Lungomare Art EPK – Kostrenski Svežanj dobiva novu dizjanersku opremu za plažu

216

Žurkovo – obalna šetnica u Kostreni, mjestu smještenom u neposrednoj blizini Rijeke, uokvireno uvalom Martinšćica i Bakarskim zaljevom, omiljeno je mjesto za odmor i rekreaciju svih generacija ove regije.

Plaže na obali Kostrene međusobno se znatno razlikuju, a na području koje se može obići za manje od sat vremena, nalazi se prelijepa plaža Svežanj, koja će zahvaljujući programu Lungomare Art Europske prijestolnice kulture, biti podvrgnuta dizajnerskoj intervenciji.

Naime, kako bi se plaža još više i bolje istaknula, međunarodni umjetnički kolektiv Numen/For Use dizajnira razigranu i korisnu opremu za plažu, koja će se na Svežnju trajno smjestiti u lipnju ove godine.

Klupice, kabina za presvlačenje, tuš, toranj za spasioca, postolje za Plavu zastavu i slična oprema naći će svoj trajni dom na plaži Svežanj, koja nije preplavljena isključivo turistima, već pruža utočište lokalcima, radnicima, studentima i umirovljenicima.  Upravo ta činjenica autore ove urbane opreme, ujedno i Lungomare Art umjetničke instalacije, obvezuje na posebno pažljiv pristup temeljen na potrebama i željama dosadašnjih te budućih korisnika plaže, a osim izravnog interveniranja u okoliš, što će povećati broj načina na koji posjetitelji mogu koristiti ovaj prostor, projekt grupe Numen/For Use usredotočen je na funkcionalnu i simboličku važnost zajedničkog javnog prostora.

U zagrebačkoj radionici Prostoria d.o.o., ovih se dana izrađuju probni uzorci kabine za presvlačenje, tuš i klupa koji će se postaviti na Svežnju, a uz sve ostale predmete, upravo ovakva urbana oprema ima potencijal za daljnju proizvodnju i distribuciju diljem kostrenske obale, s obzirom da će autorska prava ostati Općini Kostrena, koja ih onda može umnožavati i postavljati na druge plaže tijekom sljedećih godina. Urbana oprema uključuje još i izradu vidikovca, a osim ove umjetničke intervencije, plažu Svežanj očekuje i nekoliko važnih komunalnih zahvata.

Umjetničku-dizajnersku grupu Numen/For Use, čije se aktivnosti temelje na kontinuiranoj zajedničkoj praksi, čine Sven Jonke koji živi i radi u Berlinu, Christoph Katzler koji živi u Beču i Nikola Radeljković, koji prebiva u Zagrebu.

Numen For use – foto Tatjana Kanazir
Numen For Use Foto/Tanja Kanazir

Njihovi su projekti usmjereni na doživljaje opuštanja kroz dizajn, primjerice, raznih vrsta sjedala, stolica, naslonjača i sofa odnosno na posebnu vrstu inovativnog dizajna interijera kao mjesta za odmor, razgovor, sastanke, rasprave i ljubavne priče. Druga su im zona interesa tzv. arhitektonske parazitske strukture, koje stvaraju dodatne prostore, a koje su uvijek omiljene među posjetiteljima, dok im je treća preokupacija izrazito suvremen pristup kazališnoj scenografiji.

Veliki javni projekti poput redizajna splitske rive, lansiraju ih među najpoznatije dizajnere u regiji, a na projektu redizajna kostrenske plaže Svežanj, surađuju s lokalnim dizajnerom kostrenjaninom Branimirom Paškvanom.

Glavni partner Europskoj prijestolnici kulture u provedbi ovog projekta je Općina Kostrena, a nova će oprema biti predstavljena javnosti 12. lipnja ove godine, na dan podizanja Plave zastave.

Lungomare Art Europske prijestolnice kulture na devet lokacija na Kvarneru, gradi deset svojevrsnih spomenika za budućnost. Trajni radovi će kroz 2020. godinu biti postavljeni u Brseču, Lovranskoj Dragi, na ribarnici u Rijeci, na plaži Grčevo na Pećinama, na plaži Svežanj u Kostreni, u Loparu na Rabu, iznad Baške na Krku i na Veloj rivi u Malom Lošinju.

Poznati europski kustos Michal Koleček, ovu je važnu zadaću povjerio renomiranim umjetnicima, dizajnerima i arhitektima iz Hrvatske, Europe, Japana i Čilea, koji svojim trajnim umjetničkim instalacijama tematiziraju tradicije i priče važne za pojedine lokalne zajednice.

Komentari