Laibach će možda tužiti HDSSB

112

Ako ste mislili da je Laibachov nastup u državi poput Sjeverne Koreje vrhunac ironije, obzirom na s jedne strane opus grupe, s druge ustroj spomenute države, očito niste čuli za najnoviji spor.

Naime, čini se da je njihovu “Geburt einer Nation” (obradu “One vision” The Queen s albuma “Opus Dei” iz 1987.) iskoristio HDSSB na nedavnom 7. saboru stranke, kao podlogu kratkog filma o njenom osnivanju. Istom je prilikom postrojena i pseudomilitarna “Slavonska sokolska garda”, svojevrsna paravojna postrojba stranke, koja neodoljivo podsjeća na slične potpuno crne postrojbe nekih drugih desničarskih stranaka u Europi (a vuče i na neke pojave iz sredine 20.stoljeća).

Kultna slovenska grupa, koja se već nekoliko desetljeća izruguje totalitarizmima i zvučno i vizualno, nije odveć oduševljena ovakvim korištenjem pjesme, te je najavila mogućnost tužbe. Već su obavijestili nositelje njihove licence na autorska prava u Hrvatskoj, koji su dužni poduzeti odgovarajuće korake.

U spomenutoj stranci su zatečeni informacijom, rekavši kako je sabor stranke bio zatvoren za širu javnost i da je spomenuti film samo taj put tamo prikazan. To ih doduše ne opravdava jer je skup uživo prenošen na lokalnoj televiziji te su snimke završile i na Youtubeu (u međuvremenu uklonjene), a propisi su prilično jasni, autori audiovizualnog djela koji koriste tuđe materijale u njihovoj izradi moraju od autora tražiti izričito dopuštenje za to.

Komentari