Iskustvo mještanina Ilovika: “Križari su imali petak 13., Ilovčani će pamtiti ponedjeljak 13.”

52
Izvor: Screenshot FB Spasimo otok Ilovik

Na Facebook stranici “Spasimo otok Ilovik” jedan je mještanin Ilovika podijelio svoju, pomalo satiričnu priču o danu kada se dogodio incident u luci Mrtvaška. Podsjetimo, dan je to kad je 11 osoba privedeno, a dvije mještanke su ozlijeđene. Njegovu priču prenosimo u nastavku:

“Križari su imali petak 13., Ilovčani će pamtiti ponedjeljak 13.

Satirična priča jednog našeg mještanina o tom kobnom danu.

MRTVAŠKA 13.06. 2022.

O ovom tužnom događaju imam svoje viđenje koje želim podijeliti sa čitateljima. Želim biti objektivan te ukazati i na suodgovornost mještana Ilovika za nesreću koja im se dogodila. Postoji i njihov doprinos.

Počnimo redom

U rano jutro tog kobnog dana iskrcalo se je u uvali oko 25, a možda i nešto više mještana Ilovika, među kojima dosta žena, staraca, nekoliko razvojačenih branitelja iz Domovinskog rata, nekoliko ribara itd. Bio je tu i njihov odvjetnik koji već oko godine dana zastupa Mjesni odbor i sve mještane u vezi sa načinom izgradnje nove luke u ovoj uvali i kojeg dobro poznaju i svi lošinjski policajci, oslovljavajući ga sa dužnim poštovanjem ”odvjetniče”.
Ilovčana je bilo toliko da su svi stali u nekoliko brodica. Na drugoj strani uvale policajci PP Mali Lošinj, predvođeni načelnikom g. Josipom Gaziljom i njegovim zamjenikom, policajci iz Ispostave Cres, veći broj inače vrlo uglađenih zaštitara iz tvrtke Klemm sigurnost, a iza njih na parkiralištu bila su postrojena dva kordona tzv. interventne policije (to očito zato, ako bi napadači u jurišu probili prvi, da ih zadrži drugi kordon), a tek iza njih kordon tzv. specijalaca, inače pripadnika Antiterorističke jedinice. Na sve se mislilo! Sve skupa impozantan broj, koji, mislim, nije viđen još od VRO Bljesak. Istina, nitko nije primijetio oklopne transportere ili druga oklopna vozila pješaštva. Ona su vjerojatno, ako je bilo planirano njihovo ”dejstvovanje”, bila kamuflirana u šumovitom predjelu. Uz obalu je patrolirala pomorska policija. Odmah sam se sjetio Brodosplita koji još nije dovršio četiri obalna ophodna broda, iako je ugovoreni rok već protekao, pa se oni nisu mogli pridružiti pomorskoj blokadi ove strateški važne uvale.

Postavlja se odmah pitanje: čemu ovakva oružana sila?

Odgovor se nameće: Zadatak je policije efikasno pružanje zaštite građanima, pa makar i od njih samih! I još nešto, treba prezentirati snagu da se vidi kako se država brani od unutarnjeg neprijatelja, a kako bi se tek branila od vanjskog!?
Odmah na početku primijetila se nervoza kod policije. Osobito kod načelnika Gazilja, što mi nije čudno. Akcija je počela rano ujutro, pa nije stigao popiti jutarnju kavu sa gradonačelnicom, još dok je ova na slobodi. Ali mi nije jasno zašto je milicajac, pardon, policijski službenik Mario Žagar bio nervozan. Očito ga je obuzeo strah, unatoč naoružanju, jer se nalazio najbliže isto tako preplašenim prosvjednicima iz Ilovika. Tu je došlo do nemilog događaja. U blizini se nalazila Ilovčanka, gospođa Monika, koja je u ruci držala mobitel i to ovaj moderni, koji može snimati. Očito je naš junak Žagar shvatio da i mobitel može biti hibridno oružje, pa nakon što je prethodno pogledao svojeg načelnika, nasrnuo na gđu. Moniku te ju srušio, a ova udarila glavom u tvrdi kamen. Kažu da je zadobila lakši potres mozga. Ne znam točno.
Načelnik Gazilj i imenovani Žagar brzo su se pribrali i započeli sa hapšenjem preplašenih Ilovčana. Redom, kako im je prstom pokazivao ravnatelj ŽLU jer je on procjenjivao tko je opasan po red i mir. Gazilj je pogovorno slušao. Moramo priznati, nije mu bilo lako. Morao je čak postupati i protuzakonito, što zasigurno nije njegov običaj, ali, što se mora, nije teško. Prvo je Balija pokazao prstom na odvjetnika. Gazilj, iako je dobro znao da odvjetnika štiti zakonski imunitet i da ga se ne smije privesti bez odluke vijeća od tri suca nadležnog suda, a ni pretražiti bez odluke suca i prisustva predstavnika HOK-a, dakle, iako je jadni Gazilj sve to dobro znao, morao je postupiti po naredbi Balije. Snimka odvjetnikovog hapšenja sa zavrnutom rukom na leđima u realnom je vremenu obišla čitavu Hrvatsku, ali i inozemstvo, pa će se g. Gazilj, nažalost, ako odvjetnik bude zahtijevao, naći možda u situaciji da odvjetniku naknadi veliku novčanu odštetu zbog povrede prava osobnosti i povrede časti i ugleda. Ne znam da li je svjestan da mu za par mjeseci istječe mandat, smiješi mu se i smjena, a odštetu će morati dugo plaćati, iako mirovina neće biti baš velika.

Gospođo Monika, žao mi je zbog Vašeg potresa mozga, kontuzije glave i manjih ogrebotina…

Sada se vraćam našoj Moniki. Ali gospođo Monika, iskreno mi je žao zbog vašeg potresa mozga, kontuzije glave i manjih ogrebotina, ali što vam je trebalo da se nađete tog jutra na državnoj cesti Mrtvaška-Mali Lošinj. Što ste baš tog dana morali ići u Lošinj? Zar niste dan prije mogli izravnom katamaranskom vezom poći po ”spizu” u Zadar i do ovoga svega ne bi došlo! Znam, reći ćete da je ova cesta i izgrađena isključivo radi povezivanja Ilovika s Malim Lošinjem. Znam, to je točno, ali baš danas, kad je milicija blokirala svih petnaest kilometara ceste, pa zar baš danas? Ali u povjerenju, možete biti i zadovoljni. Da je došlo do upotrebe vatrenog oružja, mogli ste proći i puno gore. Budimo, međutim, iskreni. Nije to prava državna cesta već obična lokalna cesta. Državna je cesta prema zakonima RH samo ona koja spaja dva veća grada ili dva županijska središta! Ova to nije! To je samo naš ministar Oleg Butković, kako se je sam pohvalio u jednoj radio emisiji, proglasio cestu DRŽAVNOM, prevarivši time Evropsku komisiju kako bi iskamčio još 200 do 300 miliona kuna evropskog novca za njezinu rekonstrukciju i proširenje, dokazujući time svoju sposobnost i umješnost. On je to sve napravio za opće dobro građana naših otoka. Iz toga se vidi koliko je on je sposoban i požrtvovan političar. Potpredsjednik je vladajuće stranke, stup ove Vlade i ne trebamo u njega sumnjati. Budućnost je pred njim! Samo ga pogledajte, Inteligentan, obrazovan, naočit, bistar, prevari EK dok trepnete. Svaka bi ga majka poželjela za zeta! Da barem imamo više takvih! Njegova je zamisao i projekt Mrtvaška.

Pa zar treba nešto sumnjati?

Čujem da je u planu da naš Oleg otvori idući mjesec Pelješki most, ako do tada već ne bude u, znate već što mislim. Treba mu samo skrenuti pažnju da će na otvorenju biti sigurno puno uzvanika i drugog svijeta, moguće i iz Kine. Neka pazi da ne bude uz rub mosta da zbog kakvog naguravanja ne padne u duboku vodu, jer možda naš ministar mora ne zna plivati.
Jako ga je zeznuo neki dan onaj Milanović hvaleći njega i njegovo ministarstvo. Baš ga je zaj….o.
Za uspješno realiziran projekt Mrtvaška nije samo zaslužan Oleg Butković, moramo biti pošteni, već i župan Komadina. Njih su dvojica, čujem, prijatelji iz djetinjstva. Očevi su im zajedno ojkali u šumi (op. a. u partizanima). U devedesetima je jedan pošao u SDP, a drugi u HDZ, tako da u svakom slučaju budu u vlasti i da mogu poslovno surađivati, što, evo, uspješno čine do danas.
Objektivnosti radi, moramo reći da nisu samo Butković i Komadina zaslužni za grandiozni projekt Mrtvaška. Tu je i bivši gradonačelnik i ministar turizma Gari Capelli. On je danas zastupnik građana PGŽ u Saboru, pa tako i mještana Ilovika. On je Ilovčanin, ima tamo i kuću i odlično pozna problematiku. Visoku plaću saborskog zastupnika osiguravaju mu građeni, pa i Ilovčani, a on se za uzvrat bori za njihove interese i štiti ih. Toliko je angažiran, da je u proteklu godinu bio svega jednom ili najviše dvaput u svojoj kući na Iloviku. On zaista radi. U pamćenju su nam ostala njegova zastupnička pitanja ministru Butkoviću, njegovom stranačkom kolegi, o tome, što je poduzeo kad je ŽLU na mali Austro-ugarski mul postavila okomite željezne šipke preko kojih se djeca, bolesnici i drugi korisnici ukrcavaju i iskrcavaju u brodice, dovodeći svoje živote u opasnost, zašto je OLAF blokirao sva evropske sredstva u pomorsku infrastrukturu RH, da li je točno da blokirana sredstva iznose preko dvije milijarde kuna, zbog čega Ministarstvo mora ne plaća izvođačima infrastrukturnih pomorskih radova i druga. Capelli je držao vladajuću većinu u Saboru pa je tako utjecao da Vlada uzme u razmatranje pitanje Mrtvaške. Jednom riječju, mnogo je pomogao Ilovčanima!
Zato im predlažem da mu se zahvale i da ga, zajedno sa gradonačelnicom, pozovu da posjeti Ilovik, a radi simbolike i odavanja počasti tradiciji, predlažem da se dovezu tradicijskim jedrenjakom Nerezinac, na kojem se svakako osjećaju kao kod kuće. Ilovčanima, pak, predlažem da ih svečano dočekaju na rivi, po mogućnosti sa cvijećem i kojim transparentom, kako dolikuje zaslužnim građanima. Cvijeće bi im trebala uručiti školska djeca a transparent bi, na pr. mogle nositi Monika i Adriana. Transparenata imaju u skladištu dovoljno, samo neka paze da im se ne potkrade greška, pa da, na pr. razviju onaj sa prvog prosvjeda na kojem piše: ovo je naš početak, a vaš kraj, da gospoda ne bi pogrešno protumačila poruku.

Ali, Ilovčani bi trebali biti i malo samokritičniji.

Iz njihovih se postupaka nazire da nastupaju sa ustaških pozicija, kako je to pravilno primijetio drug Vojko Braut. Nebitno je što su otoci Ilovik i Lošinj bili u sastavu Kraljevine Italije i što tamo nije postojao niti jedan ustaša, niti mještani znaju što to uopće znači. Ali ipak su odsvirali Lijepu našu i na prosvjedu nosili hrvatsku zastavu! To dovoljno govori da je tu negdje skrivena i ustaška guja, kako je to pronicljivo uočio drug Vojko.
Toliko za danas i hvala na pažnji”, napisao je mještanin.
Snimka zaslona 2022-06-18 182355
Izvor: ScreenshotFB
L.B.

Komentari