Imunolog Zlatko Trobonjača: “Moramo pričekati i uvjeriti se koje će biti zdravstvene posljedice širenja omikrona prije nego što počnemo razmišljati o popuštanju mjera”

107
koronavirus

Imunolog Zlatko Trobonjača s Medicinskog fakulteta u Rijeci gostovao je večeras u HRT-ovom Dnevniku. Komentirao je kako soj koronavirusa omikron uzrokuje blaže oblike bolesti, ali da ipak treba biti oprezan te da još nije vrijeme da se u potpunosti opustimo.

Trobonjača je rekao da se omikron u literaturi opisuje kao soj koji uzrokuje nešto blaže kliničke slike nego prijašnji sojevi te da u većoj mjeri inficira gornje dijelove dišnog sustava, a u manjoj mjeri donje. “Zbog toga se s jedne strane i brže širi, a s druge strane čini se da sam po sebi uzrokuje blaže oblike bolesti”, rekao je Trobonjača.

Naglasio je i da je u našem društvu bila određena količina imunosti stečena od prijašnjih sojeva i cijepljenjem, pa je i to još jedan razlog zašto vidimo blaže kliničke slike i bolnice nisu pune. Trobonjača je unatoč tome rekao da treba biti oprezan. Budući da ova omikron epidemija traje svega 20-ak dana, dakle, to je premalo vremena da bismo zaključili da taj virus nije opasan i da on neće dovesti do povećanja hospitalizacija i tako dalje, i zaista nije vrijeme da se u potpunosti još opustimo u tom smislu”, poručio je Trobonjača.

Trobonjača je rekao da, s obzirom na ipak veliki broj novozaraženih i još uvijek relativno velik broj ljudi u bolnicama u Hrvatskoj, u ovom trenutku razmišljati o popuštanju mjera nije uputno ni pametno. “Mi moramo sačekati određeno vrijeme i zaista se uvjeriti koje će biti zdravstvene posljedice širenja omikrona prije nego što počnemo razmišljati o popuštanju mjera”, rekao je.

Trobonjača je rekao i da će razina kolektivne imunosti, koju stječemo cijepljenjem i docjepljivanjem, ali i preboljenjem, u konačnici zaustaviti i ovaj virus. “A što je virus infektivniji, što se lakše prenosi, ta je onda razina kolektivne imunosti puno veća. Ja pretpostavljam da bi za ovaj virus ta razina bila vjerojatno i preko 90 posto”, rekao je Trobonjača, dodavši kako naše društvu o ovom trenutku tu razinu nema.

Trobonjača je zaključio da će se budući soj, ako bude imunoevazivan – u stanju izbjegavati imunost koja postoji u nama – možda proširiti u većoj mjeri, ali da bi, ako ga budemo mogli kontrolirati – “a vjerojatno hoćemo” – epidemija visoke razine mogla s vremenom, pogotovo u drugom dijelu godine, prijeći u endemiju te se smirivati tijekom idućih godina, donosi HRT.

L.B.

Komentari