Idealan nedjeljni ručak: Svinjska rebra iz pećnice

31

Sastojci

  •  svinjska rebra (oko 1,7 kg)
  •  10g senfa
  •  1,5 % soli od ukupne težine
  •  opcija ako imate: grančica ružmarina
  •  šareni papar
  •  opcija ako imate: 1% granula češnjaka
  •  1 velika žlica masti ili par žlica ulja
  •  oko 1kg krumpira
  •  1 decilitar vode za podliti (može i svijetlo pivo ako imate)
  1. Rebra od svinjetine odozgora (na debljem dijelu) – napraviti više malih džepova s nožem pa utrljati senf samo sa gornje strane.
  2. Sol, 1.5 % od ukupne količine mesa, ružmarin ako imate i šareni papar dobro i zajedno usitniti
  3. Odvojiti 1 malu žličicu pripremljene slane mješavine jer će vam trebati kasnije za krumpire
  4. Ostatak utrljati na rebra od svinjetine na način da dodate 2/3 na gornju stranu gdje je senf, a 1/3 na donju stranu gdje su rebra jače izražena
  5. Odozgora (na stranu sa senfom) utrljati za kraj mast ili ulje
  6. Ostaviti na sobnoj temperaturi sat vremena uz povremeno okretanje mesa
  7. Marinirana svinjska rebra nakon proteka vremena staviti u pećnicu, ali neka strana gdje senf gleda prema gore. Peći prvo 45 minuta na 190 C s uključenim ventilatorom na vrući zrak. SAVJET: Ako ćete peći bez ventilatora na vrući zrak, znači samo sa uključenim gornjim i donjim grijačem, pecite također 45 minuta, ali na 210 C
  8. Nakon proteka vremena, rebra od svinjetine okrenuti i nastaviti peći još pola sata na istoj temperaturi. Za to vrijeme pripremiti krumpire
  9. Krumpire srednje veličine oguliti i samo prepoloviti pa ih ubaciti u kipuću vodu. Kuhati točno 10 minuta, ne dulje od toga
  10. Izvaditi ih van u neku posudu i ostaviti ih do upotrebe. Ne moraju se ohladiti
  11. Meso sada izvaditi van iz pećnice pa opet okrenuti rebra od svinjetine na početnu stranu, baš kako se peklo kada ste ih stavili prvo peći
  12. U krumpire dodati onu mješavinu sa soli koju ste sačuvali na početku, dodati 2 žlice ulja pa promiješati rasporediti pored svinjskih rebarca
  13. Vratiti natrag u pećnicu oko 20 minuta, a na pola pečenja okrenuti krumpire i dodati malo vode ili svijetlog piva
  14. Odličan savjet je da skuhate rižu s malo graška i mrkve, za vrijeme pripreme jela. Kasnije samo umiješati kada izvadite meso i krumpire u one sokove

L.B.

Komentari