Idealan nedjeljni ručak: Rolana musaka

93

Sastojci:

  •  1 kg krumpira
  •  10 g soli za krumpir
  •  100 g edamera ili nekog drugog sira
  •  250 g šampinjona
  •  dosta listova peršina
  •  2-3 češnja češnjaka
  •  50 g pršuta (opcija po želji i ukusu)
  •  1 poriluk
  •  5 jaja
  •  dva prstohvata soli (za jaja)
  •  papar
  •  opcija: malo muškatnog oraščića
  •  dodatno potrebno:
  •  puna jušna velika žlica parmezana
  •  malo biljnog ulja (najbolje maslinovo)
  •  papir za pečenje
  1. Krumpir naribajte i posolite pa ostavite da tako stoji 15 minuta na sobnoj temperaturi kako bi otpustio vodu.
  2. Narežite šampinjone i nasjeckajte listiće peršina i češnjak. SAVJET: Opcionalno pršut možete sitno narezati na trakice
  3. Poriluk narežite na kolute, isperite u vodi jer se na poriluku između listova voli zadržati zemlja. Nakon toga poriluk ocijedite
  4. Naribane i posoljene krumpire ocijedite da iz njih izađe voda. Dodajte ribani sir pa promiješajte
  5. Mješavinu ribanog krumpira i sira istresite te rasporedite na lim s papirom za pečenje. Prije nego ste stavili na lim / kalup papir za pečenje, premažite s malo vode
  6. U jaja dodajte sol i papar te opcionalno ako imate malo muškatnog oraščića i dobro izmiješajte
  7. I priprema za rolanu musaku je gotova
  8. U prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C s uključenim gornjim i donjim grijačima stavite peći mješavinu ribanog krumpira i sira narednih 20 minuta. SAVJET: Ako ćete koristiti ventilator na vrući zrak, pecite na 160°C također 20 minuta
  9. Za to vrijeme u zagrijanu tavu dodajte ulje (najbolje maslinovo ekstra djevičansko) i poriluk. Upržite oko 7-8 minuta da poriluk uvene. Razmaknite poriluk u tavi kako bi u sredini napravili manju rupu. Dodajte sjeckani peršin, češnjak i pršut (ako ste ga odlučili staviti) Nastavite miješati još par minuta
  10. Dodajte šampinjone pa nastaviti još oko 7-8 minuta kako bi se reducirala sva tekućina koju će gljive pustiti
  11. Ulite jaja pa sve miješajte naredne dvije tri minute
  12. Izvadite zapečeni miks krumpira i sira iz pećnice pa dodajte prethodno pripremljeni nadjev. VAŽNO/SAVJET: Nadjev rasporedite, ali ne do kraja, ostavite mjesta kako bi se rolana musaka pravilnije zamotala. Po nadjevu posipajte parmezan
  13. Zamotati uz pomoć noža i papira za pečenje, dodati koji listić sir odozgora.
  14. Rolana musaka se sada vrati u pećnicu na nešto veću temperaturu desetak minuta da se dobro zapeče, a sir otopi

L.B.

Komentari