Sastojci:
- 1 kg krumpira
- 10 g soli za krumpir
- 100 g edamera ili nekog drugog sira
- 250 g šampinjona
- dosta listova peršina
- 2-3 češnja češnjaka
- 50 g pršuta (opcija po želji i ukusu)
- 1 poriluk
- 5 jaja
- dva prstohvata soli (za jaja)
- papar
- opcija: malo muškatnog oraščića
- dodatno potrebno:
- puna jušna velika žlica parmezana
- malo biljnog ulja (najbolje maslinovo)
- papir za pečenje
- Krumpir naribajte i posolite pa ostavite da tako stoji 15 minuta na sobnoj temperaturi kako bi otpustio vodu.
- Narežite šampinjone i nasjeckajte listiće peršina i češnjak. SAVJET: Opcionalno pršut možete sitno narezati na trakice
- Poriluk narežite na kolute, isperite u vodi jer se na poriluku između listova voli zadržati zemlja. Nakon toga poriluk ocijedite
- Naribane i posoljene krumpire ocijedite da iz njih izađe voda. Dodajte ribani sir pa promiješajte
- Mješavinu ribanog krumpira i sira istresite te rasporedite na lim s papirom za pečenje. Prije nego ste stavili na lim / kalup papir za pečenje, premažite s malo vode
- U jaja dodajte sol i papar te opcionalno ako imate malo muškatnog oraščića i dobro izmiješajte
- I priprema za rolanu musaku je gotova
- U prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C s uključenim gornjim i donjim grijačima stavite peći mješavinu ribanog krumpira i sira narednih 20 minuta. SAVJET: Ako ćete koristiti ventilator na vrući zrak, pecite na 160°C također 20 minuta
- Za to vrijeme u zagrijanu tavu dodajte ulje (najbolje maslinovo ekstra djevičansko) i poriluk. Upržite oko 7-8 minuta da poriluk uvene. Razmaknite poriluk u tavi kako bi u sredini napravili manju rupu. Dodajte sjeckani peršin, češnjak i pršut (ako ste ga odlučili staviti) Nastavite miješati još par minuta
- Dodajte šampinjone pa nastaviti još oko 7-8 minuta kako bi se reducirala sva tekućina koju će gljive pustiti
- Ulite jaja pa sve miješajte naredne dvije tri minute
- Izvadite zapečeni miks krumpira i sira iz pećnice pa dodajte prethodno pripremljeni nadjev. VAŽNO/SAVJET: Nadjev rasporedite, ali ne do kraja, ostavite mjesta kako bi se rolana musaka pravilnije zamotala. Po nadjevu posipajte parmezan
- Zamotati uz pomoć noža i papira za pečenje, dodati koji listić sir odozgora.
- Rolana musaka se sada vrati u pećnicu na nešto veću temperaturu desetak minuta da se dobro zapeče, a sir otopi
L.B.
Komentari