Hrvatska pošta predstavila prigodnu marku za Božić 2019.

119

Hrvatska pošta pustit će u optjecaj 22. studenog prigodnu poštansku marku Božić 2019. Ovo prigodno izdanje tradicija je koja se njeguje od 1991. godine.

U tih 28 godina Hrvatska pošta je na božićnim markama prikazala razne motive, a na ovogodišnjoj je svoje mjesto dobilo pročelje zagrebačke katedrale. Autori prigodne marke su Ivana Vučić i Tomislav-Jurica Kaćunić, dizajneri iz Zagreba.

Marka je tiskana u arku od 20 maraka i karnetu od 10 samoljepljivih maraka. Naklada maraka u arcima iznosi 1 000 000 primjeraka te je tiskano 20 000 karneta s 200 000 primjeraka samoljepljivih maraka. Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC). 

Nominalna vrijednost marke izražena je slovnom oznakom A koja odgovara iznosu poštarine za pismo mase do 50 g u unutarnjem prometu te za dopisnicu/razglednicu u unutarnjem prometu.

ARAK_BOZIC_20_maraka_OBJAVA.indd

Isprepletena s poviješću Zagreba i Hrvatske, katedrala je škrinja memorije i branik identiteta. Ispred katedrale anđeo, na stupu na koji ga je postavio Herman Bollé, obnovitelj stolne crkve i njezin spasitelj od urušavanja, stoji u profilu, zagledan u božićno drvce.

Moglo bi se reći da na ovoj slici Božić svijet pretvara u kuću. On je izašao iz topline domova da cijeli izvanjski prostor postane također topao dom. Ovo je slika Božića koji čeka: sve je spremno da čovjek uđe u sliku.

Komentari