Europski dan židovske baštine u Rijeci

19

U nedjelju, 15. rujna od 17 sati u riječkoj sinagogi, u(Ulici Ivana Filipovića 9, obilježit će se treće izdanje Dana židovske baštine, koje se u Rijeci odvija povodom Europskog dana židovske baštine.

Program manifestacije predstavili su njeni organizatori iz Židovske općine Rijeka, predsjednik općine Ranko Špigl te koordinatorica programa Rina Brumini.

Glavni je cilj proslave pokazati raznolikost i bogatstvo židovske kulture kroz kulturne aktivnosti te suzbijanje antisemitske diskriminacije, navodeći kontinuirani doprinos Židova kulturi, umjetnosti i znanosti u Europi gdje danas živi preko milijun Židova. Špigl je istaknuo kako se Rijeka obilježavanjem Europskog dana židovske baštine priključuje više od četiristo gradova diljem Europe.

Rina Brumini predstavila je program manifestacije, koji će kroz glazbeni, gastronomski, vizualni i znanstveno-literarni aspekt Riječanima približiti židovsku kulturu. Uz Damjana Vasilijevića na gitari i vokalni nastup Elene Brumini, posjetitelji će moći kušati židovske specijalitete i košer vinom, razgledati riječku sinagogu koja je posebna u Hrvatskoj po svojoj ortodoksnoj gradnji. Uz odvojeni dio za muškarce i žene ima i tzv. mikve, odnosno ritualni prostor kupališta. Uz izložbu Filipa Kohna naziva „Pet stoljeća Židova u Rijeci“, bit će prikazan i kratki dokumentarni film „Tri svjedoka“, a Rina Brumini predstavit će novo izdanje svoje knjige „The Jewish community of Rijeka“.

Dan židovske baštine u Rijeci organizira Židovska općina Rijeka uz pokroviteljstvo Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije, u okviru Europskog dana židovske baštine koji se unatrag dvadeset godina obilježava prve nedjelje u rujnu.

Komentari