Energetska pića jeftinija su od sladoleda, a osnovnoškolci ih piju prije nastave natašte kako bi ostali budniji

20

Europarlamentarka Biljana Borzan, uz potporu liječničke struke, ponovno pokreće inicijativu uvođenja zabrane prodaje energetskih pića za djecu u Hrvatskoj, piše Jutarnji list. Povod je smrt 13-godišnjeg dječaka u Zagrebu, koji je prema informacijama medija popio veću količinu energetskih napitaka. Ipak, nema indikacija da bi velika količina kofeina i taurina iz pića bila glavni uzrok smrti dječaka s utvrđenim zdravstvenim teškoćama. No, unatoč tome, liječnici upozoravaju: kofein, taurin i L-karnitin mogu biti toksični za mladi organizam.

Liječnica Lea Pollak za Dnevnik Nove TV objasnila je zašto su ta pića štetna za djecu, a najveći problem, smatra, jesu reklame: ”Te reklame se prikazuju kao crtići i nešto što je prihvatljivo djeci. Djeca ne razumiju da je to opasno i da konzumacijom tih napitaka mogu dovesti u opasnost svoje zdravlje. Veliki je problem i kofeina, šećera i meteosantina, budući da proizvođači ubacuju unutra i vitamine B skupine kako bi mogli na te proizvode staviti zdravstvene tvrdnje. Roditelji moraju biti upoznati s time da konzumacija energetskih napitaka zbog količine kofeina, koji je dopušten maksimalno tri grama po kilogramu tjelesne mase djeteta, može kobno utjecati na organizam djeteta, budući da kofein na neki način podiže organizam djeteta, a taurini, koji se nalaze u takvim napitcima, jako brzo spuštaju svu energiju i i dovode do kolapsa.”

Prema istraživanju Svjetske zdravstvene organizacije iz 2018. godine, čak 3,2 posto učenika i 1,4 posto učenica u dobi od 11 godina konzumira energestka pića svaki dan. Također, u dobi od 13 godina ti su postoci nešto veći – 6,1 posto učenika i 3,3 posto učenica.

“Potrebno je na svaki mogući način djeci otežati da dođu do energetskih napitaka. Roditelji često nisu svjesni njihove opasnosti, pa ih kupuju djeci umjesto sokića. Zbog toga je izuzetno bitno pojačati edukaciju o štetnosti energetskih napitaka i napraviti pritisak na Ministarstvo zdravstva da zabrani njihovu prodaju za djecu. Do danas se u Hrvatskoj ništa po tom pitanju nije dogodilo. Vladajući su tada odbili prijedlog s objašnjenjem da će ići sa zakonskim izmjenama poreza pa će ta pića poskupjeti, što je i napravljeno, no to je samo dio problema. Uvijek će se naći djece koja će kupiti energetske napitke ako mogu”, kazala je Borzan.

Ministarstvo zdravstva očitovalo se kako to ne dopušta zakonodavstvo Europske unije. Ipak, Borzan navela je kako je službeni odgovor Europske komisije da su države članice EU u potpunosti nadležne za nacionalne politike o javnom zdravlju te da Komisija smatra da ne postoji razlog za pokretanje postupka protiv takvih nacionalnih mjera. Primjerice, Litva i Latvija su uvele zabranu prodaje energetskih napitaka djeci.

U Hrvatskoj se cijene energetskih napitaka kreću od 5 do 8 kuna što znači da je djeci ovaj proizvod dostupniji od sladoleda ili Cedevite. Nastavnici već dulje vrijeme primjećuju kako osnovnoškolci piju energetska pića, a neki su istakli i kako učenici piju energetska pića natašte kako bi na nastavi bila budnija.

Iz Ministarstva zdravstva kazali su tek kako je u planu osnivanje radne skupine: ”Pokrenuta je inicijativa prema drugim ministarstvima da imenuju predstavnika svog ministarstva u radnu skupinu koja bi razmotrila potrebe i mogućnosti za smanjenje dostupnosti energetskih pića za određenu populaciju”.

Komentari