Dragi školarci (i roditelji), evo koliko radnih subota bi trebali imati za nadoknadu štrajka!

70

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak izjavila je da je produžetak školske godine jedna od četiriju opcija za nadoknadu dana u štrajku tijekom kojih učenici u Hrvatskoj nisu pohađali nastavu, ali radi se o zadnjem koraku ako se uz prva tri ne bi uspjelo doći do 175 nastavnih dana.

Divjak je novinarima uoči užeg kabineta Vlade rekla da će u prijepodnevnim satima njezino ministarstvo poslati upute u sve škole, a zakonom su propisana četiri koraka kako nadoknaditi nastavu.

U obavijesti Ministarstva znanosti i obrazovanja ističe se da su škole dužne samostalno odlučiti o načinima nadoknade.

Nadoknadu nastave subotom mogu održavati osnovne škole koje rade u više od dvije smjene; osnovne škole koje rade u jednoj ili dvije smjene mogu održati nadoknadu subotom samo u tjednu u kojem se zbog nenastavnoga ili neradnoga dana, odnosno održavanja štrajka, nije održala nastava, odnosno ako je u radnom tjednu bilo manje od pet nastavnih dana.

Srednje škole mogu održati nadoknadu subotom ako to zahtijevaju prostorni, organizacijski i drugi oblici rada.

Također, ministarstvo navodi kako škola može odstupiti od utvrđenih rokova za odmor učenika o čemu odlučuje ministar nadležan za obrazovanje na zahtjev škole i županijskoga upravnog odjela.

Divjak je ocijenila kako će velika većina škola ispuniti maksimalno šest dana, koliko imaju za nadoknadu, kroz prva dva načina.

Zasad nije opcija da se produžuje školska godina, nego bi to bila zadnja opcija ako se uz prve tri ne bi uspjelo doći do potrebnih nadoknada. Analize ministarstva pokazuju da bez obzira na kalendar svi još uvijek uspijevaju s ove prve tri opcije doći do 175 nastavnih dana.

To se odnosi na situaciju da štrajk ne traje dulje od slijedećega tjedna, jer je u petak idućeg tjedna ciklus u kojem se kod svih pojavljuje šest dana nedostatka. Ako se štrajk nastavi i nakon toga, onda smo u problemu, kaže ministrica.

“U slučaju da bi se ova situacija produžila, a vjerujem da ipak neće, onda bi se u krajnjem slučaju išlo na produžetak školske godine. To ide zahtjevom škole prema ministarstvu kako je zakonom propisano, tamo gdje se na ova prva tri načina, tim redom i prioritetima ne bi uspjelo doći do popunjenja 175 nastavnih dana za škole, odnosno 160 za maturante”, kazala je Divjak.

Komentari