Danas obilježavamo Svjetski dan učitelja

Europska komisija u svom današnjem izvještaju tvrdi da plaće nastavnika rastu u cijeloj EU. Teško da bi se naši složili...

102

Nakon nekoliko godina stagnacije i ponekad smanjivanja, plaće učitelja ponovo rastu u 23 europske zemlje. To je jedan od glavnih zaključaka najnovijeg izvještaja o primanjima učitelja i voditelja škola diljem Europe, složenog od strane Eurydice mreže Europske komisije i objavljenog kao i inače na Međunarodni dan učitelja.

Povjerenik EK za edukaciju, kulturu, mlade i sport Tibor Navracsics naglasio je kako ohrabruje što države ulažu u ovu važnu profesiju. Europa se itekako oslanja na vrlo motivirane i kvalificirane učitelje, jer su oni ključni u prenošenju kvalitetne edukacije idućim generacijama.

primanja u obrazovanju EU

Izvještaj možete proučiti ovdje, a ako vas zanima odnos muškaraca i žena u ovoj profesiji, kao i prevladavajuća dob učitelja po zemljama, bacite pogled na Eurostatov izvještaj od prošlog petka.

Naši se učitelji dobrim dijelom vjerojatno ne bi složili s ovim zaključcima Europske komisije, tim više što je iza nas buran tjedan obilježen upravo neuspjelim prosvjetnim štrajkom, kojim su htjeli izboriti više poštovanja i nešto veća primanja, a koji je zasad polučio tek ostavke nekih sindikalnih čelnika. A nije da nema itekakvog posla u tom sektoru…

No, danas nije dan za politiku i rasprave, danas pokazujemo zahvalnost ljudima koji su nam prenosili svoje znanje i time doprinijeli u našoj podizanju kao osoba, kao ljudi. Mudar čovjek uvijek je zahvalan svojim učiteljima.

Komentari